Sabah hanım 3 yumurta haslamis dedim eksik, 1tanesinide cig yut dedi, bardaga kirdim cig yumurtayi mideye indirdim, hosuma gitmedide degil yag gibi kaydi bogazimdan, boyle tuketsek zarari olur mu? Eger olmazsa arada bu sekilde tuketebilirim.
LG-P725 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
Arşivimden ekliyorum.
Halk arasında ve sporla uğraşan kişilerin sık sık bahsettiği çiğ yumurta sanıldığı gibi faydalı değil, aksine zararlı. Bu zararı da, kendi bünyesinde barındırdığı bazı anti vitamin maddelerden ve yapısından kaynaklanmakta. Yumurtanın fitness veya
vücut geliştirme için değişilmez olduğu açıktır, ama sağlıklı şekilde tüketilmelidir.Yumurtanın beyazında bulunan
avidinmaddesi, vücutta
biotin emilimini durdurduğu için fazla miktarda çiğ yumurta tüketimi, biotin eksikliğine yol açmaktadır. Yumurtanın çiğ içilmesi, ya da bir şeylerle karıştırılarak çiğ tüketilmesi sindiriminin zor olmasından dolayı içinde bulunan yararlı vitamin ve kaliteli proteinin büyük kısmının sindirilmeden vücuttan atılmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kanatlı hayvanlarda sık görülen
salmonella hastalığının insana bulaşmasına sebep olmaktadır.
Yumurtanın çiğ tüketilmesi sonucunda, insan bağırsağında kendiliğinden üretilen biotinin kullanılmamasına sebep olmakta ve biotin eksikliği görülmektedir. Biotin, B grubu vitaminler içinde yer almaktadır yaşam için zorunlu olan vitaminlerdendir. Eksikliği sonucunda, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, adele incelmesi, adele ağrıları, ciltte sağlıksızlaşma, kalp rahatsızlığı, saçlarda beyazlama ve dökülme görülür.
Yumurtanın çiğ olarak tüketilmesi, vücut geliştirmeciler, sporcular ve ses sanatçıları arasında sık görülür. Bu tip tüketim sanıldığının aksine, vücutta protein sentezinin yapılamamasına ve içerikte bulunan proteinin kullanılmadan vücuttan atılmasına sebep olur. Sindirimde yaşanan zorluklar kullanılamayan proteinin yanında, yumurtanın içinde bulunan değişik gruplarda ki vitaminlerinde bir kısmının kullanılamamasına sebep olur. Sanıldığının aksine de çiğ yumurta ses tellerine iyi gelmez. Sadece boğazın rahatlamasına yardımcı olur.
Kanatlı hayvanlarda sıklıkla görülen salmonella bakterisinin çiğ yumurta içimiyle bulaşması yüksek olasılıktır. Salmonella bakterisi bulaşması sonucu besin zehirlenmesi ve tifo gibi hastalıklar görülür. Tedavi için hastaneye yatılması gereken durumlar oluşabilir. Genelllikle salmonella bakterisi bulaşan insanlar da yüksek ateş, halsizlik ve ağrılı ishal gözlenir.n doğal üretim –oluşum süreci esnasında hayvanın kendisi veya dışkısıyla yakın teması sonucunda yumurta kabuğuna farklı bakteriler bulaşabilir. Yumurta kabuğunun geçirgen yapısı sayesinde bulaşan bakteriler yumurtanın içine girebilir ve oradaki uygun şartlar altında yaşamaya devam edebilirler. Yumurtanın çiğ tüketilmesi esnasında orada yaşamaya devam eden bakteriler insan vücuduna kolaylıkla girer ve değişik türde hastalıklara yol açar.
Umarım faydası olmuştur.