Vücut Geliştirenler İçin Yüksek Proteinli Beslenme Gereksiz Saçmalığı

vücut geliştirmeciler niçin yüksek proteinli beslenmelidir?


vücudumuz hiçbirşey yapmasanız da kalori harcar. dinlenme sırasındaki metabolizma hızı kaslı insanlarda daha fazladır. dinlenme sırasında her kilo kas günde 12 kalori harcarken, her kilo yağ sadece 4 kalori harcar. kas geliştirme çalışmaları tüm vücüdunuzdaki kasları harekete geçirir ve ortalama günlük metabolizma hızını artırır.


eğer küçülmek istemiyorsanız, günlük aldığınız kalori miktarınızı iyi hesaplamalısınız. yukarıdaki yazıdan da anlayabileceğiniz şekilde ne kadar kas=o kadar kalori ihtiyacı.


ifbb pro seviyesindeki vücut geliştirmecilerin günlük 6000-9000 kalori aldıklarını okuduğunuzda çoğunuz "olur mu öyle şey" diyorsunuz biliyorum. fakat bu kesinlikle doğru. hatta beslenme örneklerinde çok yüksek (günde 500-600 gram gibi) protein tükettiklerini gördüğünüzde de çoğu zaman bunun yalan olduğunu düşünüyorsunuz.

burada 110-120 kilo ağırlığında ve vücut yağ oranı %3-%5 seviyesinde olan kişilerden bahsediliyor. hadi 80 kilo ağırlığında ve %10 yağ oranına sahip birisini baz alalım. bu kişinin günde ortalama 4000 kalori alması gerekir ki kas kaybetmesin.


peki bir insan bu kalorileri nerelerden alabilir? yağlardan, karbonhidratlardan ve proteinlerden. 1 gram yağ ortalama 9.3 kalori, 1 gram karbonhidrat 4.3 kalori ve 1 gram protein de 4.1 kalori sağlar.


işte bütün olay bu dengeyi kurmakta. az protein yeter demek, vücudunuz 10 gram protein sentezliyorsa 10 gramdan fazlası gereksizdir demek yanlıştır, şöyle yanlıştır;


yukarıda bahsedilen arkadaş günde 4000 kalori alacaksa, o zaman kg başına sadece 1 gram protein alsın. (ki bazılarınız bunun bile fazla olduğunu düşünüyor) günde yaklaşık 320 kalori proteinlerden alır. geri kalan 3680 kaloriyi nereden alacak? karbonhidratlardan ve yağlardan.


eğer bu sporcu günde 3680 kaloriyi sadece yağlardan ve karbonhidratlardan alırsa vücut yağ oranı fırlar, obez olur. (eğer bu 3680 kaloriyi karbonhidrattan da almaz ve sadece yağlardan alırsa kilo almayabilir hatta üzerine kilo verecektir fakat bu sefer de aşırı derecede kas kaybetmesi kaçınılmazdır.)


daha iyi anlayın diye söylüyorum, günlük 9000 kalori alan bir mr. olympia sporcusu düşünün. bu sporcu günde 100 gram protein alırsa, kalan 8600 kaloriyi yağlardan ve karbonhidratlardan alması gerekir. eğer bu şekilde beslenirse 1 sene sonra ancak sumo güreşçisi olabilir.


"o zaman günde 2500 kalori alsın kardeşim" diyorsanız da, konunun başında yazdıklarımı tekrar hatırlatayım. eğer vücudun ihtiyaç duyduğu kaloriyi sağlamazsanız kas kaybetmeniz kaçınılmazdır. hangi anabolik maddeyi kullanırsanız kullanın kaçınılmazdır.


kısacası, mesele vücudun ne kadar proteini sentezleyebildiği değildir. bütün olay günlük alınan kalori miktarının ve yağ-karbonhidrat-protein dengesinin doğru belirlenmesindedir. eğer bu dengeyi iyi kuramazsanız ya kas kaybedersiniz ya da obez olursunuz.


iyi sporlar.
 
Son düzenleme:
zaten 9000kcal alıyorsa sporcu gunde 560 gr civarı protein alması gerekir %25 i proteinden gelirse

yani aslında düşük protein alımı kişiden kişiye değişir

bende yüksek proteim alımına karşıyım ama zaten kcal arttıkça zaten proteinde artıcak o yüzden aslında düşük olmıcak

benim karşı çıktığım nokta amatorlerın gunde 300gr protein alması gibi saçmalıklar

zaten olay profesyonelse olay çok farklı ona girmeye bile gerek yok
 
e tabi etrafta 70 kg %20 yağ oranına sahip olup da vücut geliştireceğim diye günde 300-400 gram protein alan kişiler var. bu tamamen gereksiz. aslına bakılırsa, yok günlük kg başına 1 gram, yok 3 gram, yok 5 gram gibi söylenen formüllerin tamamı saçma ve yanlış. günlük protein ihtiyacı kesinlikle kişisel olarak belirlenmelidir.
 
e tabi etrafta 70 kg %20 yağ oranına sahip olup da vücut geliştireceğim diye günde 300-400 gram protein alan kişiler var. bu tamamen gereksiz. aslına bakılırsa, yok günlük kg başına 1 gram, yok 3 gram, yok 5 gram gibi söylenen formüllerin tamamı saçma ve yanlış. günlük protein ihtiyacı kesinlikle kişisel olarak belirlenmelidir.

e tabikide mesela ben vegan şekilde günde maks 120 gr protein ile yapıyorum bu sporu oldukçada memnunum durumdan

ama başkası günde 200gr hayvansal ile bile çok yavaş gelişebilir

birisi haftada 1 gr primo +500mg sustanon alır devasa yağsız kas inşa eder günde de 200gr bile almaz proteini

bir başkası 400 tren + masteron+gh alır ama yinede ufak tefek olur
 
bahsettiklerin yalnızca protein alımıyla ilgili şeyler değil yalnız. hatta protein arada ufak bir ayrıntı kalır. başta genetik olmak üzere bir çok faktör var.
 
kısacası az alım ya da çok alım diye bir şey yoktur. sporcunun ihtiyaç duyduğu minimum ve optimal protein miktarları vardır. bu miktarlar kişisel olarak belirlenmelidir.

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 21:07 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 21:00 ----------

bu arada "optimal protein miktarı" türkçeye "en uygun protein miktarı" olarak çevrilebilir. yani en yüksek miktarı değil, en uygun miktarı kastediyorum. gereğinden fazla protein miktarını desteklediğim sanılmasın. kimi sporcu için optimal protein miktarı günde 100-150 gramken, kimi sporcu için bu 600 gramın üzerine çıkabilir. bu miktarlar tamamen kişisel olarak belirlenmelidir. 12 yaşında atletizm sporcusu bir kız çocuğuyla, 130 kiloluk mr. olympia sporcusunun günlük protein ihtiyacı aynı değildir.

(e aptal değiliz bunu niye anlatıyorsun diyenlere) kısacacası "kg başına 1 gr protein yeterli" demek de, "2-2.5 gram protein saçmalığı" demek de saçmadır.

"kg başına..." diye başlayan bütün formüller yanlıştır.
 
Son düzenleme:
orada bu başlıkta anlattıklarımın tam tersi savunuluyor ve tartışılıyor. iki konuyu farklı değerlendirmek lazım. eğer orada yazsaydım söylediklerimin hiçbirisi anlaşılmayacaktı, arada kaynayıp gidecekti. o yüzden zıttı bir görüşte, ayrı bir başlık açmayı uygun buldum.
 
Son düzenleme:
Ilaclarla ilişkisi olmayan sporcular makulun makulunü alsa kafi derim,

Ama bu muhabbetler genelde sanal ortamda dönüyor , gel gelelım bi spor salonunda acalım bu konuyu yüksek protein gerek yok derseniz direk tiye alınırsınız derim , yanı sektor birazda bunun uzernden donuyor

İşin bide ticari yönü var , yani işin girdi çıktısı var wheyler aminolar falanlar filanlar.Şöyle baktıgınız zaman supplement sektörü proteinin üzerine kurulmus , hani fazla alım gereksiz diyip de geçilmiyor.

Karakaşın da belirttigi gibi temel yanlıs bana görede protein alımını kiloya göre baz almak.100 kiloluk 2 adam mesela biri 70 boy biri 90 boyundaki adamı aynı kefeye koyamayız ama konuluyor malesef enteresandırki ,

Bunların dısındada mesela ben kolay hacım alabılıyorum bana yüksek protein gereksizken , ekto yapılı bı adamada sen az protein al zaten olay proteinde deil demek te anlamsız , yanı bu adamın benden daha fazla gıda tüketmesi gerek vsvs dediginiz gibi cok etken var, olmasadı ben 6 aydır erir biterdim 3 öğün yemekle 97 kiloyum .

Gerçi en büyük sıkıntı şu pro vgcilern beslenmelrini örnek alıp sonucu hüsranla biten serüvenler , bunlarıda işte tecrübe etmeden malesef goremıosn herkesn gectıgı yollar :)
 
Son düzenleme:
bencede kişiye göre beslenme olmalı,kişiden kişiye protein ihtiyacı değişebilir,ama bunu ölçmek çok zor,kişi x gr proteinle gelişiyordur fakat daha fazla alması daha fazla geliştirebilir...
ama şu varki az alacağına fazla al daha iyi,çok çok yağ olur,kardiyo işi çözer;)
 
fazla al daha iyi,çok çok yağ olur,kardiyo işi çözer;)

proteinden yag olustugunu ilk defa duyuyorum.

ben 177cm 73kg (son zaman 2 veya 3 öyün carbohydrate yedigim icin 3kg almisim) üc saate bir 30g civarinda protein aliyorum kalkinca baslar 6 öyün protein yerim benim icin tam ideal buldum.

bence herkezin vucudu metabolismasi ayri diye herkez kindisi icin nasil en faydalisini görüyorsa öyle yapmak gerek
 
Bence en temiz hesap vücut analizinden geçer. Yağ-kas oranı ve vücut tipi iyi bilindikten sonra beslenme planı oluşturulmalıdır.
 
ilginç bi sorum var,tabi bana göre ilginç size göre saçma olabilir :D
protein sadece kas yapmında mı kullanılıyor,kemiklere bir faydası varmı
yani demek istediğim kas agırlıgımız x 1 yada 2 şeklinde düşünsek nasıl olur :)
tamam x1 x2 olayının mantıksız oldugundan bahsettiniz,belki yanlış bi zamanlamayla soruyorumda,aklıma takılan sorulardan biriydi bu :)
 
gereğinden çok fazla alındığında vücut bir bölümünü yağa dönüştürüyor malesef,nette birçok bilgi var bu konuda,eğer benim okuduğum makaleler yanlış değilse tabi...

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 22:25 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 22:22 ----------

burda bahsediyor gereğinden fazla proteinin yağ yaptığını;
http://www.genetikbilimi.com/genbilim/protein.htm
 
yaş, cinsiyet, vücut tipi, yapılan spor dalı, amaç, vücut yağ/kas oranı gibi faktörler değerlendirilmeden söylenilecek her türlü miktar yanlıştır. proteinin yağlanma yapması için çok korkunç oranlarda alınması gerekir (günlük kg*10 gr gibi) ki bu mümkün değil. zaten öyle bir durumda korkmanız gereken yağlanma değil, diyaliz hastası olmaktır. kalori kaloridir anlayışı çok yanlış. yüksek proteinli günde 5000 kalori alan birisi yağ yakarken, aynı kişi düşük proteinli günlük 3000 kalori alarak yağlanabilir. şöyle örnekleyeyim, baklavadan gelen 1000 kaloriyle, tavuk etinden gelen 1000 kalori aynı değildir. kağıt üzerinde ikisi de 1000 kalori ama insan metabolizması sayılarla çalışmıyor ne yazık ki.

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 22:30 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 22:27 ----------

ilginç bi sorum var,tabi bana göre ilginç size göre saçma olabilir :D
protein sadece kas yapmında mı kullanılıyor,kemiklere bir faydası varmı
yani demek istediğim kas agırlıgımız x 1 yada 2 şeklinde düşünsek nasıl olur :)
tamam x1 x2 olayının mantıksız oldugundan bahsettiniz,belki yanlış bi zamanlamayla soruyorumda,aklıma takılan sorulardan biriydi bu :)

vücuttaki her canlı hücre proteine ihtiyaç duyar.
 
Back
Yukarı