Peki 70kg %20 yağ oranına sahip kişiye ne önerirsin?, mesela o kişiin günlük 300gram protein alması doğru değilmidir hele hele korboyu kesmesi gerektiği bir zamanda?
daha önce de söylediğim üzere,
yaş, cinsiyet, vücut tipi, yapılan spor dalı, amaç, vücut yağ/kas oranı gibi faktörler değerlendirilmeden söylenilecek her türlü miktar yanlıştır.
fakat yazdıklarımdan, özellikle de konuyu açtığım ilk yazımdan yola çıkarak zaten yaklaşık cevabı bulabilirsiniz.
şu benim tamamen kişisel fikrimdir (%100 doğru demiyorum) ve sağlıklı yaşam için değil, vücut geliştirme sporu açısından söylüyorum:
diyet döneminde %40 protein, % 40 karbonhidat, %20 yağ
bulk döneminde %25 protein, %50 karbonhidrat, % 25 yağ
gibi...
benim için definasyon döneminde protein-karbonhidrat oranı 1:1, bulk döneminde ise 1:2'dir. yağ ise definasyon döneminde bir miktar azaltılması gerekse de, her zaman yeterince tüketilmelidir. ne gereğinden çok az, ne de çok fazla.
tabii ki bunları elimize kağıt kalem alıp hesaplamıyoruz. besinlerin protein-karbonhidrat-yağ oranlarını bilirseniz zaten kafanızdan ayarlıyorsunuz. bu sayılar yalnızca örnek olması için verildi. daha önce de söyledim, insan metabolizması matematiksel işlem değildir.