Yağ yakım çalışmasında sabah ve ant.sonrası üzüm suyu tüketimi ne ölçüde olmalı? Hang

Dünyanin heryerinde Bodybuilding yapanlar, bosalan (azalan) Glikojen Depolarini doldurmak amaciyla hizli karbonhidratlari alirlar,bu Insulin Peak i ve kas gelisimini maximuma cikartir, bu bir gercek. Karar tabii yine senin. Cardio ile Glikojen depolarini zorlaman icin saatlerce Cardio yapman gerekir. O yüzden Cardio sonrasi Glikojen Depolarinda azalma minimumdur ve bu anda hizli Karbonhidratlari alirsan bunlarin yag olarak depo edilme olasiligi yüksek. Fakat bunlari yeterince acikladigimi düsünüyorum, kendimi tekrar ediyorum yalnizca.

Calory Deficit ten kastim, diyet sirasinda aldigin kalori miktari harcadigin kalori miktarindan az olmak zorundadir ki zayiflayabilesin. Amacin Kas gelisimi ise aldigin kalori miktari harcadigin kalori miktarindan 300-500 Kcal fazla olmak zorunda. Diyet sirasinda kas kazanmaya calismak bu anlamda dogru yol degil. Belki BB ye yeni baslayanlarda bu gözlenebilir ama akillica olan her iki dönemi birbirinden ayirmak ve dogru beslenmeyle yalnizca birine yogunlasmaktir.

Anladım sağol. Peki meyve hakkında ne düşünüyorsun sence meyve basit karbonhidratla eş değer mi? Zayıflama da alınmalı mı? Body de alınmalı mı? Ne zaman alınmalı?
 
Meyvedeki karbonhidrat Fructose ve karacigerde depolanir, Glikojen Depolarina gitmez, yani BB den sonra almanin bir anlami yok. Meyveyi sabahlari yemeni öneririm, vücut sabahlari zehirlerinden arinmaya calisir ve meyve bu noktada destek olur. Ayrica sabahlari , BB öncesi/sonrasi karbonhidratlardan korkmana gerek yok.

Ayrica Definisyon sirasinda meyve ve sebzeden korkmamak gerek.
 
Muscle & Fitness dergisindeki Meyvelerle İlgili Bilinmeyen Gerçekler'i aynen yazıyorum.

Meyveler vitamin deposu, doğal, masum besinler olabilirler. Ancak dikkat! Hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza engel olabilir. Tamamen yasaklanmış olmasalar da, diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda var. İşte meyve ile ilgili bilinmeyen gerçekler...

NİÇİN KÖTÜ: Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilir.

NASIL KÖTÜ: Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Fruktozun önce karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir. Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen (glikozun stoklanmış hali) ile dolu ise, gelen fruktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.

DÜŞMANDAN UZUK DURUN: Siz siz olun, her zaman taze ürünleri tercih edin. İşlenmiş, paketlenmiş ya da konservelenmiş ürünleri satın almamaya özen gösterin. İşlenmiş ürünler genellikle daha da çok şekerle doyuma ulaştırılmıştır ve tıpkı meyve suları gibi uzak durulması gereken ürünlerin başında gelir.

Hany Rambod diyor ki: " Muz, mango, ananas gibi üzerinde kabuğu olan meyvelerden uzak durun. Bu tür tropik meyveler, şeker bakımından çok zengindir. Zaten onları bu derece tatlı kılan da budur. Siz en iyisi, şeftali, kayısı, nektarin gibi çekirdekli meyveleri tercih edin. Çilekler de genel olarak iyidir, ancak onları günün erken saatlerinde tüketmelisiniz. "

Jim Stoppani diyor ki: " Meyve, glisemik endeksine bağlı olarak, idman öncesi ya da sonrası için ideal bir karbonhidrat olabilir. İdmanlardan önce, elma, portakal, çilek gibi düşük glisemik seviyeli meyveleri tercih edebilirsiniz. Bunlar daha uzun süreli enerji sağladıkları gibi insülin seviyenizi birden yükseltmezler. Bu da idmanlarda daha fazla yağ yakmanızı sağlar. İdmanlardan sonra, karpuz, hurma, kavun gibi yüksek glisemik dereceli meyveleri tüketin. Bu meyveler, ihtiyaç duyduğunuz anda insülinin aniden yükselmesini sağlayarak, kasların toparlanmasını ve gelişmesini destekler. "

BUNLARI UNUTMAYIN:

1. Meyve seçiminde kullanabileceğiniz en iyi referans " glisemik endeks " değerleridir. Bir meyvenin GI endeksi ne kadar düşükse, diyetinizde o kadar çok yer verebilirsiniz.

2. Glisemik endeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır; idman sonraları dışında glisemik endeksi 70'i aşan meyveleri tercih etmeyin.

3. Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar.

İPUCU: Kendinize günde bir porsiyon meyve limiti koyun. Rambod " Eğer ki kilo verme programı uygulamaya başladıysanız, düşük GI meyveleri tercih etmeniz gerekir. " diyor.

BAZI MEYVELERİN GLİSEMİK ENDEKSİ

BESİN GI

Kiraz 22 Düşük GI (55 ve altı)

Greyfurt 25

Elma 38

Armut (taze) 38

Çilek 40

Portakal 42

Şeftali(taze) 42

Nektarin(taze) 43

Üzüm 46

Mango 51

Muz 52

Papaya 56 Orta GI ( 56-69 arası )

Kuru Üzüm 56

Kivi 58

Ananas(taze) 66

Karpuz 72 Yüksek GI ( 70 ve üstü )

Hurma 103
 
Günde iki kilo muz yemek tabii ki akillica degil ama günde 5 Porsiyon meyve her durumda yararli. Ayrica hic kimse kalori fazlasi olmadigi sürece kilo almaz ve herkes herhangi bir kalori azligi varsa kilo verir.
 
elmanın deriyi kalınlaştırdığını, bu yüzden definasyon döneminde alınmamasının tercih edildiğini
fakat düşük glisemik indeksi yüzünden iyi enerji kaynaklarından biri olduğunu ve antrenman öncesinde bu açıdan alınmasıda fayda olacağını biliyorum
sanırım meyve biraz tercih işi
 
Meyvedeki Vitaminlerin ve Minerallerin yerini tutabilecek hicbirsey yok, AD gibi radikal diyetler disinda meyvenin olmadigi hic bir diyet yok, fakat bana sorarsaniz AD uzun süreli yapilmamali sonradan meyveleri de iceren Metabolic Diyete gecilmeli.
 
Muscle & Fitness dergisindeki Meyvelerle İlgili Bilinmeyen Gerçekler'i aynen yazıyorum.

Meyveler vitamin deposu, doğal, masum besinler olabilirler. Ancak dikkat! Hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza engel olabilir. Tamamen yasaklanmış olmasalar da, diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda var. İşte meyve ile ilgili bilinmeyen gerçekler...

NİÇİN KÖTÜ: Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilir.

NASIL KÖTÜ: Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Fruktozun önce karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir. Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen (glikozun stoklanmış hali) ile dolu ise, gelen fruktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.

DÜŞMANDAN UZUK DURUN: Siz siz olun, her zaman taze ürünleri tercih edin. İşlenmiş, paketlenmiş ya da konservelenmiş ürünleri satın almamaya özen gösterin. İşlenmiş ürünler genellikle daha da çok şekerle doyuma ulaştırılmıştır ve tıpkı meyve suları gibi uzak durulması gereken ürünlerin başında gelir.

Hany Rambod diyor ki: " Muz, mango, ananas gibi üzerinde kabuğu olan meyvelerden uzak durun. Bu tür tropik meyveler, şeker bakımından çok zengindir. Zaten onları bu derece tatlı kılan da budur. Siz en iyisi, şeftali, kayısı, nektarin gibi çekirdekli meyveleri tercih edin. Çilekler de genel olarak iyidir, ancak onları günün erken saatlerinde tüketmelisiniz. "

Jim Stoppani diyor ki: " Meyve, glisemik endeksine bağlı olarak, idman öncesi ya da sonrası için ideal bir karbonhidrat olabilir. İdmanlardan önce, elma, portakal, çilek gibi düşük glisemik seviyeli meyveleri tercih edebilirsiniz. Bunlar daha uzun süreli enerji sağladıkları gibi insülin seviyenizi birden yükseltmezler. Bu da idmanlarda daha fazla yağ yakmanızı sağlar. İdmanlardan sonra, karpuz, hurma, kavun gibi yüksek glisemik dereceli meyveleri tüketin. Bu meyveler, ihtiyaç duyduğunuz anda insülinin aniden yükselmesini sağlayarak, kasların toparlanmasını ve gelişmesini destekler. "

BUNLARI UNUTMAYIN:

1. Meyve seçiminde kullanabileceğiniz en iyi referans " glisemik endeks " değerleridir. Bir meyvenin GI endeksi ne kadar düşükse, diyetinizde o kadar çok yer verebilirsiniz.

2. Glisemik endeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır; idman sonraları dışında glisemik endeksi 70'i aşan meyveleri tercih etmeyin.

3. Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar.

İPUCU: Kendinize günde bir porsiyon meyve limiti koyun. Rambod " Eğer ki kilo verme programı uygulamaya başladıysanız, düşük GI meyveleri tercih etmeniz gerekir. " diyor.

BAZI MEYVELERİN GLİSEMİK ENDEKSİ

BESİN GI

Kiraz 22 Düşük GI (55 ve altı)

Greyfurt 25

Elma 38

Armut (taze) 38

Çilek 40

Portakal 42

Şeftali(taze) 42

Nektarin(taze) 43

Üzüm 46

Mango 51

Muz 52

Papaya 56 Orta GI ( 56-69 arası )

Kuru Üzüm 56

Kivi 58

Ananas(taze) 66

Karpuz 72 Yüksek GI ( 70 ve üstü )

Hurma 103

Her konuda glisemik indeksi düşünürken meyve konusunda nasıl oldu da bu kısmı atladım inanmıyorum. Çok beğendim yazını. Çok şey kattı bana. Teşekkürler. Demek ki meyve krizlerimi kiraz ve elmayla çözeceğiz.

Ayrıca ben bir ara kilo vermem durduğunda meyveyi tamamen kestim ve ciddi kiloda düşüş sağladım. 1 ay boyunca olduğum yerdeyken bir anda 2 haftada 3 kilo vermiştim.

Ayrıca sporu 1 hafta bırakmak da çok işe yarıyor size ilginç gelebilir.

Ben sakatlığımda bunu öğrendim. 1 hafta ara verdim diyet aynı şekilde devam ettim. yine düşük doymuş yağ normal doymamış yağ tüketimi lifli kompleks karbonhidrat ve normal ölçülerde proteinle 1 hafta spor yapmadan 1.5 kilo verdim.

Tabii ki bu uzun süreli olamaz. Yani 6 ay boyunca spor yaptığım için metabolizmam çok hızlı ondan olmuştur diye düşünüyorum. Bu bıraktığım süreçte basit karbonhidrat tüketimim ise 0'dı. çikolata, şeker, bal, meyve suyu, hatta meyve de yoktu.

Sadece sabahları 1 tatlı kaşığı fiskobirlik fındık ezmesinden alıyordum. 100 gramında 8 gram şeker var sarellanın ki kadar çok şeker yok. 1 kaşıkta da yaklaşık 0.3 gram şeker falan ediyordu :)


Meyvedeki Vitaminlerin ve Minerallerin yerini tutabilecek hicbirsey yok, AD gibi radikal diyetler disinda meyvenin olmadigi hic bir diyet yok, fakat bana sorarsaniz AD uzun süreli yapilmamali sonradan meyveleri de iceren Metabolic Diyete gecilmeli.

Doktorum programında bu anlayışın çok yanlış olduğunu ima eden bir doktoru izlemiştim. Meyvelerde çok ciddi oranlarda vitamin yoktur diyordu kendisi. Örneğin grip olduğumuzda C vitamini için portakal yiyin derler fakat 1 portakalda günlük almamız gereken C vitamininin 15'te biri var demişti. Günde 15 portakal yersek şeker hastası oluruz demişti. Bu yüzden sebzeyi öneriyordu vitamin ve mineral için. Bunun yanında mineraller için de et, tavuk yumurta gibi gıdaları öneriyordu.

Bunun üzerine sadece yumurtanın içeriğini araştırmıştım. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındırıyordu.

Calcium (mg)25 Copper (mg)0.006 Iron (mg)0.6 Magnesium (mg)5 Phosphorus (mg)86 Potassium (mg)63 Selenium (mcg)15.4 Sodium (mg)139 Zinc (mg)0.52 Vitamin A, RAE (mcg)84 Vitamin C (mg)0 Vitamin B-6 (mg)0.06 Choline, total (mg)112.2 Vitamin B-12 (mcg)0.56 Vitamin B-12, added (mcg)0 Vitamin E, alpha tocopherol (mg)0.52 Vitamin E, added (mg)0 Folate, DFE (mcg)22 Folate, food (mcg)22 Folate, total (mcg)22

Sonuç olarak vitamin kaynağı olarak sadece meyveyi görmemek lazım bence.
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı