Protein Tozu ve Creatine kullanımı sonucu karaciğerimde oluşan değişimler.

Geçmiş olsun @cervantes23 ,
Protein metabolizması sonucunda üretilen ve toksik olan amonyak daha sonra üreye çevrilir. Maksimum üre sentezi ise 2-2.5 g/kg protein tüketimiyle gerçekleşiyor. O yüzden bu rakamlar protein tüketiminde üst sınır olarak ifade ediliyor. Net protein miktarını yazmamışsın, belki kg başına 2 gramın üzerinde protein tükettiğin için AST, ALT değerlerin yükselmiştir. Bu değerlerin yükselme nedeninin protein tozu olduğunu doğrudan düşünmüyorum marka ve içerik bilmemekle beraber. Belki protein tozu ile birlikte ihtiyacından fazla protein aldığın için bu durumla karşılaşmış olabilirsin. Belki de vücudun 2 g proteine bile böyle yanıt veriyor olabilir mesela bazı böbreklerin sodyuma olan yüksek duyarlılığı gibi.
Termojenik etki veya yağ yakımına yönelik herhangi bir bitkisel destek kullandın mı bu dönemde? Bazı bitki çayları da karaciğer enzimlerini ciddi olarak yükseltebiliyor. Tekrardan geçmiş olsun.
Bana en mantıklı gelen yorum sizin ki geldi açıkçası, günlük alması gereken proteinden fazla alıyorsa, birde üstüne üstlük iyi beslenmesine rağmen protein tozu alıyorsa, tıpkı bahsettiğiniz gibi sorunlar olabilir. Protein tozunu içmeyi bırakınca, otomatikman vücuda daha az protein girdiği için karaciğer fonksiyonları tekrar eski haline dönmüştür. Buradan direkt olarak supplementleri kötüleyemeyiz bence..

ya kullanılır, kullanılır da, sonuçta vücuda ne sokarsan ona göre bir tepki gelecek elbet. tepki de kişiden kişide değişecek. senin vücut iyi tepki vermemiş demekki, veya ürünler kötüydü.

sebzeler, vitamin, sağlıklı yağlar tüketilerek bu sorun aslında aşılabilirdi bu arada.

Selamlar arkadaşlar öncelikle size hikayemi anlatayım, bende sizler gibi vucut geliştirme sporuyla ilgilenen bir gencim. Salonumda IFBB PRO hocamdan pt almaktayım beraber hard, ağır antremanlar yapmaktayız tabi bunun yanında protein tozu, creatine ve pre-workout kullanmaktaydım. Steroid kullanmıyorum yalnız suplement takviyesi alıyorum ve beslenmem 4-4 ' lük sayılır.
Ailem eczacı olduğundan bana endokrinolojiye gidip vucudumu kontrol ettirmemi söyledi, endokrin uzmanı bana çeşitli tahliller verdi hormon kısmında değerler optimumdu ama karaciğer enzimleri kısmında (ALT, AST) normal değerin yaklaşık 4 katı bir değer çıktı. Beni gastroentrolojiye yönlendirdi ve karaciğer enzimlerimin bu kadar yoğun çalışmasını protein tozuna bağladı bense tabiki bu tozların basit bir besin takviyesi olduğunu düşündüğümden inanmadım, bilirsiniz ki internette bunların cipsden daha zararsız olduğunu kanıtlayan araştırmalar var lakin, 3-4 gün tozları kullanmayı bıraktım bu arada karaciğer değerleri bu şekilde olan birinde genelde karaciğer yetmezliği ve buna bağlı olarak baş dönmesi kusma vb rahatsızlıklar olur. Bende yok tabii. Tozları kullanmayı bıraktım ve 3-4 gün sonra gastroentrolojiye gittim o da 3 gün geçtiyse tekrar tahlil yapalım dedi. Tahlil sonuçlarında AST değerim 193'den 44'e. ALT değerim ise 132'den 80'e düşmüştü. Yani durum iyileşiyordu. Doktor tabiki altında yatan başka bir hastalıktan mı yoksa tozdan mı diye hepatit testi ve MR ' da istedi hepatit ve MR'da problem yoktu, yani bu durum sadece ve sadece suplement kullanımına bağlı karaciğerimin yoğun çalışmasına bağlıydı ve bu şekilde devam etseydi karaciğer hücrelerinin DNA'sı bozulabilir ve otoimmun dediğimiz hastalıklar ortaya çıkabilirdi veyahut karaciğer hücreleri aşırı baskı altında zarar görebilir ve geriye dönüşü olmayan bir karaciğer hastalığı meydana gelebilirdi . Lütfen bu ürünleri doktor kontrolünde kullanın belki salondan çevirdiğiniz herhangi birine aynı tahlilleri yapsak aynı sonuçlar çıkacak belki de daha kötüsü çıkacak, Bunun sonucunda supplement sektörünün ne kadar acımasız ve yalancı olduğunu anlamış oldum. 10 gün sonra tekrar tahlile gideceğim bakalım durum nasıl olacak.

Geçmiş olsun benim de gözüme ürik asit çarptı hemen 6.8 az bi değer değil bence protein alımını biraz kısarsanız daha iyi olabilir sizin için

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yedigin yumurtalarin hepsi sarisi dahilmi?

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Beslenme programina bakildiginda ph i notrleyebilecek besinler goremiyorum. Metabolizmanin asidik durumda olmasi bu tur test spnuclarina neden olabiliyor. Sabahlari suyuna limon ekle ve her ogunune enaz 200 gram kadar mevsim sebzelerinden ekle. Ozellikle kabak, lahana vs..sorunun ana kaynagi dusundugun gibi protein tozu degil sadece yardimci bir faktor.

Bunun yaninda hocani merak ettim. Turkiye'de Ifbb pro bir kac kisi var. Ifbb pro karti olan ile ifbb nin duzenledigi yarismalara katilmis olmak ayni sey degil. Polemik icin soylemiyorum sadece bilgi amacli yanlis anlasilmasi lutfen.

Selamlar arkadaşlar öncelikle size hikayemi anlatayım, bende sizler gibi vucut geliştirme sporuyla ilgilenen bir gencim. Salonumda IFBB PRO hocamdan pt almaktayım beraber hard, ağır antremanlar yapmaktayız tabi bunun yanında protein tozu, creatine ve pre-workout kullanmaktaydım. Steroid kullanmıyorum yalnız suplement takviyesi alıyorum ve beslenmem 4-4 ' lük sayılır.
Ailem eczacı olduğundan bana endokrinolojiye gidip vucudumu kontrol ettirmemi söyledi, endokrin uzmanı bana çeşitli tahliller verdi hormon kısmında değerler optimumdu ama karaciğer enzimleri kısmında (ALT, AST) normal değerin yaklaşık 4 katı bir değer çıktı. Beni gastroentrolojiye yönlendirdi ve karaciğer enzimlerimin bu kadar yoğun çalışmasını protein tozuna bağladı bense tabiki bu tozların basit bir besin takviyesi olduğunu düşündüğümden inanmadım, bilirsiniz ki internette bunların cipsden daha zararsız olduğunu kanıtlayan araştırmalar var lakin, 3-4 gün tozları kullanmayı bıraktım bu arada karaciğer değerleri bu şekilde olan birinde genelde karaciğer yetmezliği ve buna bağlı olarak baş dönmesi kusma vb rahatsızlıklar olur. Bende yok tabii. Tozları kullanmayı bıraktım ve 3-4 gün sonra gastroentrolojiye gittim o da 3 gün geçtiyse tekrar tahlil yapalım dedi. Tahlil sonuçlarında AST değerim 193'den 44'e. ALT değerim ise 132'den 80'e düşmüştü. Yani durum iyileşiyordu. Doktor tabiki altında yatan başka bir hastalıktan mı yoksa tozdan mı diye hepatit testi ve MR ' da istedi hepatit ve MR'da problem yoktu, yani bu durum sadece ve sadece suplement kullanımına bağlı karaciğerimin yoğun çalışmasına bağlıydı ve bu şekilde devam etseydi karaciğer hücrelerinin DNA'sı bozulabilir ve otoimmun dediğimiz hastalıklar ortaya çıkabilirdi veyahut karaciğer hücreleri aşırı baskı altında zarar görebilir ve geriye dönüşü olmayan bir karaciğer hastalığı meydana gelebilirdi . Lütfen bu ürünleri doktor kontrolünde kullanın belki salondan çevirdiğiniz herhangi birine aynı tahlilleri yapsak aynı sonuçlar çıkacak belki de daha kötüsü çıkacak, Bunun sonucunda supplement sektörünün ne kadar acımasız ve yalancı olduğunu anlamış oldum. 10 gün sonra tekrar tahlile gideceğim bakalım durum nasıl olacak.

Yedigin yumurtalarin hepsi sarisi dahilmi?

Sarısı dahil hocam[DOUBLEPOST=1470680005][/DOUBLEPOST]
Beslenme programina bakildiginda ph i notrleyebilecek besinler goremiyorum. Metabolizmanin asidik durumda olmasi bu tur test spnuclarina neden olabiliyor. Sabahlari suyuna limon ekle ve her ogunune enaz 200 gram kadar mevsim sebzelerinden ekle. Ozellikle kabak, lahana vs..sorunun ana kaynagi dusundugun gibi protein tozu degil sadece yardimci bir faktor.

Bunun yaninda hocani merak ettim. Turkiye'de Ifbb pro bir kac kisi var. Ifbb pro karti olan ile ifbb nin duzenledigi yarismalara katilmis olmak ayni sey degil. Polemik icin soylemiyorum sadece bilgi amacli yanlis anlasilmasi lutfen.
Kartı yok sadece ifbb nin düzenlediği yarışmalarda derecesi var

Optimum whey, weider creatine[DOUBLEPOST=1470674131][/DOUBLEPOST]
5 yumurtadan 30g
200g etten 40g
200g tavuktan 30g
Aldıgımı düşünürsek 100g oluyor hadi 120 olsun ki ben 66 kiloyum. Bitkisel herhangi bir çay ilaç vs kullanmadım yağ yakıcı da kullanmadım[DOUBLEPOST=1470674217][/DOUBLEPOST]
Haklısınız ama son zamanlarda bilmiyorum bu ürünleri kullanmayın diyenler sigara içiyor vs diye dalga geçilirdi canan karatayla dalga geçilirdi başıma bu gelince anladımki basit değilmiş olay
200 gram tavuk gogsunde 60 gram civari protein yok muydu ?

Kaba hesap 140 gram protein yapiyor bu saydiklariniz, ustune bir de 24 gram whey alirsaniz 170 civari oluyor. Ara ogunler fala derken 200 gram oluyor aldiginiz protein

200 gram tavuk gogsunde 60 gram civari protein yok muydu ?

Kaba hesap 140 gram protein yapiyor bu saydiklariniz, ustune bir de 24 gram whey alirsaniz 170 civari oluyor. Ara ogunler fala derken 200 gram oluyor aldiginiz protein

Haklısınız yanlış hesaplamışım ama ben wheyi bırakıp beslenmeye aynen devam ettiğimde değerlerim düştü

Yazalım.
Kahvaltı: 4-5 yumurta, 1-2 dilim tambugday ekmeği, domates salatalık peynir, 1'er tatlı kaşığı pekmez,bal
Ara Öğün1: Yulaf ezmesi + süt + ceviz + fındık + muz + kakao (1 KASE)
Öğle: 200-250gr kırmızı(beyaz) et yada balık yanına 10 kaşık pilav (bulgur, pirinç)
Ara Öğün2 (ANT. ÖNCESİ) : 1 adet muz, 3 kaşık şekersiz nescafe
------- ANTREMAN ( HAFTADA 4 GÜN 15.00-16.30 SAATLERINDE 2ON, 1OFF, 2ON, 2OFF ) (AĞIR VE TEMPOLU BİR ANTREMAN)
ANT. SONRA: 1 ölçek protein tozu + 5gr creatine
Akşam: 200-250gr kırmızı(beyaz) et yada balık + 10 kaşık bulgur
Protein alımının yüksek olduğunu düşünüyorum.
400-500 g et=92-115 ~100g protein
2 dilim tam buğday ekmeği=4 g protein
20 yk bulgur=14 g protein
5 yumurta=30 g protein
1 ölçek protein tozu=25 g protein
Burası 173 g protein ediyor. Ek olarak yulaf, süt, fındık ceviz gibi kaynaklardan protein aldığını düşünürsek 200 grama yakın protein tüketimin var. Bu da kg başına 3 g ediyor. Protein tozunu bıraktığında AST, ALT değerlerinin normale dönmesinin bana göre en mantıklı nedeni aldığın protein miktarının düşmesi.

Bir sporcu beslenmesi kitabında protein alımının kg başına maksimum 2.5 g olması gerektiği ifade ediliyor. Bu miktarın üstüne çıkılırsa, birey için tehlikeli bir durum olan maksimum üre sentezinin aşılacağı belirtilmiş. Bunun da serum amonyak düzeyini yükselteceği ve tehlikeli olacağı belirtilmiş. Tabi öncesinde protein katabolizmasının karaciğerde gerçekleştiği, amonyak ve ürenin üretildiği söyleniyor.
Amonyak, üre ve AST ALT değerleri arasında ilişki olup olmadığı belirtilmemiş. Ama amonyak ve ürenin toksik olduğu ve miktarlarının arttığını düşünürsek, karaciğer hasarının arttığını ve bu yüzden AST ALT değerlerinin yükseldiğini söyleyebiliriz. Bu tamamen benim yorumum :) tekrardan geçmiş olsun, tehlikeli bir durum inşallah bir daha yaşamazsın.

Ürenin referans aralıkta olduğunu farkettim sonradan. Yine de sebebin protein tozu olduğunu düşünmüyorum

Son düzenleme:
Protein alımının yüksek olduğunu düşünüyorum.
400-500 g et=92-115 ~100g protein
2 dilim tam buğday ekmeği=4 g protein
20 yk bulgur=14 g protein
5 yumurta=30 g protein
1 ölçek protein tozu=25 g protein
Burası 173 g protein ediyor. Ek olarak yulaf, süt, fındık ceviz gibi kaynaklardan protein aldığını düşünürsek 200 grama yakın protein tüketimin var. Bu da kg başına 3 g ediyor. Protein tozunu bıraktığında AST, ALT değerlerinin normale dönmesinin bana göre en mantıklı nedeni aldığın protein miktarının düşmesi.

Bir sporcu beslenmesi kitabında protein alımının kg başına maksimum 2.5 g olması gerektiği ifade ediliyor. Bu miktarın üstüne çıkılırsa, birey için tehlikeli bir durum olan maksimum üre sentezinin aşılacağı belirtilmiş. Bunun da serum amonyak düzeyini yükselteceği ve tehlikeli olacağı belirtilmiş. Tabi öncesinde protein katabolizmasının karaciğerde gerçekleştiği, amonyak ve ürenin üretildiği söyleniyor.
Amonyak, üre ve AST ALT değerleri arasında ilişki olup olmadığı belirtilmemiş. Ama amonyak ve ürenin toksik olduğu ve miktarlarının arttığını düşünürsek, karaciğer hasarının arttığını ve bu yüzden AST ALT değerlerinin yükseldiğini söyleyebiliriz. Bu tamamen benim yorumum :) tekrardan geçmiş olsun, tehlikeli bir durum inşallah bir daha yaşamazsın.

Ürenin referans aralıkta olduğunu farkettim sonradan. Yine de sebebin protein tozu olduğunu düşünmüyorum
Aslında durumun protein tozu yada creatine den kaynaklandığını kabullenmek bu kadar zor olmamalı, çünkü takdir edersinizki bu ürünlere her metabolizma farklı tepki verir bende de böyle bir durum oluşmuş olabilir ben değerlerim normale döndükten sonra tozsuz şekilde 200g alımı devam ettirip yine teste girmeyi düşünüyorum suplementlerin hasara yol açabileceğini kanıtlamak adına

Aslında durumun protein tozu yada creatine den kaynaklandığını kabullenmek bu kadar zor olmamalı, çünkü takdir edersinizki bu ürünlere her metabolizma farklı tepki verir bende de böyle bir durum oluşmuş olabilir ben değerlerim normale döndükten sonra tozsuz şekilde 200g alımı devam ettirip yine teste girmeyi düşünüyorum suplementlerin hasara yol açabileceğini kanıtlamak adına[/]

Sebebin doğrudan protein tozu olduğunu söylemek için protein tozu olmadan 200 grama çıkıp teste girebilirsin dediğin gibi. Eğer değerlerin yükselmemişse tekrardan protein tozuna başlayıp tekrardan test yaptırman gerekli sonucun doğru olması için. Çünkü değerlerinin yükseldiği dönem değerlerini yükselten farklı bir sebep olabilir. Eğer değerlerin yükselmişse bu durumda protein tozları karaciğer enzimlerini yükseltiyor diyebilirsin. Suplement kullanacak arkadaşlar için de bir örnek olur, belki kullanmaktan vazgeçenler olur :)

Hocam şu limon işini anlayamadım. Burada limonun görevi, işlevi nedir? Kullanma amacımız nedir?

Duz mantik baktigimjz zaman limon asidik oldugunu dusunuyoruz. Fakat sindirime girdikten sonra alkali ozelligi gosteriyormus. Ben de gecenlerde ogrendim bunu.

Fakat burada arkadasin kendi fiziksel.ozellillerinin uzerinde protein tukettigini goz ardi etmemek lazim.

Teorik olarak dogru miktarda tuketirsen notrlemek icin endise etmene de gerek yok.

Fakat bu limon veya karbonatli suyla notrleme olayi bayanlar arasinda cok yaygin. Erkekler kara duzene devam :)

Ph notrlemek icin. Ozellikle cok protein alan kisilerde vucut phi artar asidik hale gelir. Bu da islevlerin yerine getirilmesini zorlar.

lahana, kabak yerine tüketimi basit ve her daim bulunabilen salatalık, domates, biber çeşitleri, havuç, soğan, yeşillik, brokoli, bezelye gibi gıdalar da aynı iş görür mü? benim bulabildiğim sebzeler bunlar oluyor genelde...

lahana, kabak yerine tüketimi basit ve her daim bulunabilen salatalık, domates, biber çeşitleri, havuç, soğan, yeşillik, brokoli, bezelye gibi gıdalar da aynı iş görür mü? benim bulabildiğim sebzeler bunlar oluyor genelde...
Muhakkak hic olmamasindan iyidir. Ancak kabak, lahana , brokuli, karnibahar gibi sebzeler gercekten cok faydali.

Bu sabah kan vermistim tahlil icin, sonuclar cikiyor yavas yavas.

AST 25 10-37
ALT 39 10-40
ALP 90 30-120
GGT 11 7-49
TOTAL PROTEIN 7,04 6,4-8,3
ALBUMIN 5,23 3,5-5,4
KREATININ 0,98 0-1.2
ÜRE 44,70 13-49
TOTAL TESTO 3,33 2,4-9,5
TOTAL KOLESTEROL 246 80-200
HDL KOLESTEROL 60 35-70
LDH 167 0-248
LDL KOLESTEROL 158 140
TRIGLISERIT 142 30-200
ACLIK KAN SEKERI 90 65-110

Karaciger ve bobrek saglam cikti ama kolesterol azcik yuksek, testo az gibi duruyo

AST 25 10-37
ALT 39 10-40
ALP 90 30-120
GGT 11 7-49
ALBUMIN 5,23 3,5-5,4
KREATININ 0,98 0-1.2
ÜRE 44,70 13-49
TOTAL TESTO 3,33 2,4-9,5
HDL KOLESTEROL 60 35-70
LDH 167 0-248
LDL KOLESTEROL 158 140
TRIGLISERIT 142 30-200

Karaciger ve bobrek saglam cikti ama kolesterol azcik yuksek, testo az gibi duruyo
Teston bu yas icin epey dusuk ne yaziki ki..

AST 25 10-37
ALT 39 10-40
ALP 90 30-120
GGT 11 7-49
ALBUMIN 5,23 3,5-5,4
KREATININ 0,98 0-1.2
ÜRE 44,70 13-49
TOTAL TESTO 3,33 2,4-9,5
HDL KOLESTEROL 60 35-70
LDH 167 0-248
LDL KOLESTEROL 158 140
TRIGLISERIT 142 30-200

Yaş kaç ki?

Back
Yukarı