BeachBoy
Üye
Çoğu protein ürününün tanıtımında görürsünüz her porsiyonda 4 - 5 - 6 gr vs. glutamine içerir yazmaktadır. Bazı markalar ise biraz daha dürüst davranıp glutamine ve öncüleri olarak yazarlar.
Aslında bu proteinlerin içeriğindeki madde glutamine değil glutamik asittir. Glutamik asit 20 aminoasitten bir tanesidir ve her proteinin içerisinde bulunur.
Önce bu aminoasitler hakkında ufak bilgiler verelim:
Glutamik Asit (Glutamat):
[FONT=verdana,geneva]Glutamik asit, proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir. İnsan vücudundaki esansiyel amino asitlerin arasında yer almaz. Molekül formülü C5H9NO4'tür ve molekül ağırlığı 147.13 g/mol’dür. Sistematik adı (2S)-2-aminopentanedioik asittir. Kodonları GAA ve GAG şeklindedir.[/FONT]
Görevi:
Glutamik asit ya da glutamat merkezi sinir sisteminde heyecan duygularıyla ilgili sinir hücrelerinin haberleşmesinde görev alan bir nörotransmiterdir.
Kan-beyin bariyerini glutamin kadar kolay geçemez.Glutamik asit kanda yüksek oranda bulunmasına rağmen beyine küçük miktarlarda geçebilir.Beyin glutamik asiti yakıt olarak kullanabilir.
Glutamine:
Molekül formülü C5H10N2O3'dür ve molekül ağırlığı 146.15 g/moldür. Sistematik adı (2S)-2-amino-4-carbamoyil-butanoik asittir. Arjinin, ornitin ve prolin amino asitlerinin bir araya gelmesiyle meydana çıkan; glutatyonun bir bileşenidir.
Görevi:
Hücrelere nitrojen taşıyarak hücre iyileşmesini maksimize eden ve kas yıkımını engelleyen yegane amino asittir.
Bu iki aminoasidin vucutta farklı görevleri vardır. Fakat bu aminoasitler karaciğerde farklı enzimler tarafından işlenerek birbirlerine dönüşebilmektedirler.
Glutamik asidin glutamine çevrimi biyolojik şeması:
Karaciğerde bulunan fazla nitrojen amonyağa dönüşeceğine glutamik asite bağlanarak glutamine dönüşür.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu var...
Son çalışmalar gösteriyor ki besin kaynaklı glutamik asit bağırsaklar için ana enerji kaynağıdır. Bağırsakların glutamik asite karşı çok yüksek afiniteleri vardır ve çalışmalar gösteriyor ki gıda olarak alınan glutamik asidin ancak % 4' ü vücuda geçmektedir.
Buda gösteriyor ki besin yoluyla aldığımız glutamik asitten çok çok az faydalanamıyoruz. Onun için bu tür ürünlerdeki yanıltıcı reklamlara aldanmamalıyız. Bu ürünlerin çoğunda saf glutamine yoktur.
Kaynaklar:
Kaan Berberoğlu (milli rekortmen sporcu) - glutamine kullaımı.
http://www.food-info.net/tr/intol/msg.htm
Prof. Dr. Mustafa Altınışık Adnan Menderes Üniversitesi
www.mustafaaltinisik.org.uk/56-1-4-08.ppt
Aslında bu proteinlerin içeriğindeki madde glutamine değil glutamik asittir. Glutamik asit 20 aminoasitten bir tanesidir ve her proteinin içerisinde bulunur.
Önce bu aminoasitler hakkında ufak bilgiler verelim:
Glutamik Asit (Glutamat):
[FONT=verdana,geneva]Glutamik asit, proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir. İnsan vücudundaki esansiyel amino asitlerin arasında yer almaz. Molekül formülü C5H9NO4'tür ve molekül ağırlığı 147.13 g/mol’dür. Sistematik adı (2S)-2-aminopentanedioik asittir. Kodonları GAA ve GAG şeklindedir.[/FONT]
Görevi:
Glutamik asit ya da glutamat merkezi sinir sisteminde heyecan duygularıyla ilgili sinir hücrelerinin haberleşmesinde görev alan bir nörotransmiterdir.
Kan-beyin bariyerini glutamin kadar kolay geçemez.Glutamik asit kanda yüksek oranda bulunmasına rağmen beyine küçük miktarlarda geçebilir.Beyin glutamik asiti yakıt olarak kullanabilir.
Glutamine:
Molekül formülü C5H10N2O3'dür ve molekül ağırlığı 146.15 g/moldür. Sistematik adı (2S)-2-amino-4-carbamoyil-butanoik asittir. Arjinin, ornitin ve prolin amino asitlerinin bir araya gelmesiyle meydana çıkan; glutatyonun bir bileşenidir.
Görevi:
Hücrelere nitrojen taşıyarak hücre iyileşmesini maksimize eden ve kas yıkımını engelleyen yegane amino asittir.
Bu iki aminoasidin vucutta farklı görevleri vardır. Fakat bu aminoasitler karaciğerde farklı enzimler tarafından işlenerek birbirlerine dönüşebilmektedirler.
Glutamik asidin glutamine çevrimi biyolojik şeması:
Karaciğerde bulunan fazla nitrojen amonyağa dönüşeceğine glutamik asite bağlanarak glutamine dönüşür.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu var...
Son çalışmalar gösteriyor ki besin kaynaklı glutamik asit bağırsaklar için ana enerji kaynağıdır. Bağırsakların glutamik asite karşı çok yüksek afiniteleri vardır ve çalışmalar gösteriyor ki gıda olarak alınan glutamik asidin ancak % 4' ü vücuda geçmektedir.
Buda gösteriyor ki besin yoluyla aldığımız glutamik asitten çok çok az faydalanamıyoruz. Onun için bu tür ürünlerdeki yanıltıcı reklamlara aldanmamalıyız. Bu ürünlerin çoğunda saf glutamine yoktur.
Kaynaklar:
Kaan Berberoğlu (milli rekortmen sporcu) - glutamine kullaımı.
http://www.food-info.net/tr/intol/msg.htm
Prof. Dr. Mustafa Altınışık Adnan Menderes Üniversitesi
www.mustafaaltinisik.org.uk/56-1-4-08.ppt