BeachBoy
Üye
Hayvanların total protein kompozisyonuna baktığımızda ortalama olarak % 40-55 collagen (deri , kemik , bağ , doku vs.) , %40-45 oranında ise kas proteinlerinden oluştuğunu görüyoruz.
Öncelikle bu iki proteini tanıyalım :
Collagen Proteini Nedir ?
Kollajen, insan ve hayvan organizmalarında en çok bulunan proteinlerinden biridir ve toplam vücut proteinlere oranı yaklaşık % 60dır. Globüler proteinlerin aksine, doğrusal fiber benzeri bir yapıya sahip olan kollajen moleküllerinin en belirgin özelliği, üç polipeptid alt biriminden oluşan büklümlenmiş kangal
şeklindeki üçlü sarmal yapılarıdır. Hayvanların kemik , deri , bağ ve dokularının asit ile hidrolizi sonucu elde edilen bir proteindir. (1)
Collagen Aminoasit Profil % Oranı:
Kırmızı Et Proteini Nedir ?
Kırmızı et proteini canlıların kırmızı kas dokularını oluşturan yüksek besleyici özelliği olan proteinlerdir.
100gr Kırmızı Et Aminoasit Profili % Oranı :
BCAA
leucine *............. 8000
Isoleucine *.......... 4500
valin * ........... 5000
EAA
histidin *.......... 3200
lysine *............. 8400
metionin *...........2600
fenilalanin * ......3900
threonin * ........ 4000
tiriptofan *....... 700
Non EAA
alanin ............ 6100
arjinin............ 6500
aspartik asit.......9100
sistein ............1300
glutamik asit.......15000
glisin ............. 6100
prolin ............. 4800
serin ............. 3900
tirozin ........... 3200
Sığır , koyun vs. gibi canlıların ortalama %50 sini teşkil eden kırmızı et proteinlerini kasaplardan vs. temin edebiliyoruz. Peki sizce geriye kalan % 50 lik kısım ne oluyor ? Çöpe mi atılıyor ? Tabiki hayır collajen proteinleri başta şekerleme olmak üzere bir çok alanda değerlendirilebiliyor.
Bizin sorumuz bu kalitesiz proteinin acaba bizin protein shake'imize girip girmediği ...
Peki bizi ilgilendiren Beef Protein İzolatları hangi kategoriye giriyor ? Collagen mi ? Beef (Kırmızı Et) Proteini mi ?
Konu hakkındaki görüşümü daha önce bir başlık altında beyan etmiştim buradaki temel kriter proteinin karakteristik aminoasit profilleridir. Eğer kullandığınız Beef Protein İsolatın aminal değerleri kırmızı et proteinine yakın seyrediyorsa kulladığınız protein kırmızı et proteinidir.
Eğer collagene yakın seyrediyorsa büyük ihtimal ya collagen proteinidir yada içeriğinde yoğun miktarda collagen proteini bulunuyordur.
Vücut , proteinleri değerlendirirken aminal değerlerini baz alır kutunun üstünde "beef" yazıp yazmadığı vücudunuzu ilgilendirmez.
Bu yazıda supplementler konusunda araştırmalar yapan organik kimyager Patrick Arnold ve Scott Welch'in görüşlerini aktaracağım.
Scott Welch (Nutritionist):
Collagen ucuz olduğu için birçok firma bu proteini tercih eder fakat son derece düşük kaliteli bir proteindir. Birçok firma bu ürünü hidrolized collagenic protein isolate,hydrolyzed beef protein isolate veya hydrolyzed protein adı altında ürünlerine ekliyor. (2)
Patrick Arnold ( Organik Kimyager Patrick Arnold - Wikipedia, the free encyclopedia ) :
Son zamanlarda "Beef Protein Isolate" adı altına birçok üründen bahsediliyor. Ancak bu beef proteinler gerçekte ne içeriyor ? Onlar yağ ve sudan izole edilmiş gerçek kırmızı et proteini içeriyor mu ? Peki bir an için bu konuda düşünelim. Çok fazla matematik yapmak gerekmez sığır eti fiyatı - whey , yumurta ve kazeine göre gram başına çok çok daha pahalıdır. Bu tozlar sığır filetosu yerine geçebilecek nitelikte mi ? Bu o kadar basit değil en ucuz kesimde bile korkarım bu mümkün değil.
Ben bu proteinlerin kırmızı et proteini olduğunu sanmıyorum. Bu beef isolatlar kemik , bağ , deri , kulaklar ve karkas parçalarını atmak yerine bir dizi işlemden geçirilerek collagen (gelatin) proteini elde edildiğini düşünüyorum. (3)
Bu konuda ise aynı şüpheler üzerinde durulmuş okumak isteyenler için ek bilgi mahiyetinde bir link.
(4) Review: MuscleMeds Carnivor
SONUÇ:
Görüldüğü gibi tipik collagen proteininin yaklaşık %52 si non-essantiel olan glycine , proline ve hyroxyproline'den oluşmakta ( Piyasada Satılan Beef İsolatlar gibi) . Bazı türevlerinde bu oranlar daha da artmakta. EAA değerleri ise son derece zayıftır.
Doğal et proteinine baktığımızda Glycine ve Proline aminoasitlerinin toplam oranı sadece %10.9 dur. EAA değeri ise gayet güçlüdür ve PCDAAS değeri tam proteine (0.80- 90 civarı) yakındır.
Collageninin aminal değerleri baz alındığında ise bu oran 0.08 dir. Butür "beef" isolatların aminal değerleri de collagen proteini ile aynı olduğunu düşünürsek bu protein isolatalrının PCDAAS değerleride bu seviyelerde dir.
Derleyen: BeachBoy
Kaynaklar:
(1) Prof. Dr. Hasan YETİM Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Kayseri ( Jelatin üretimi , Kullanımı ve Özellikleri)
(2) Collagen In Protein Bars | MUSCLE INSIDER
(3)Patrick Arnold » Where
(4) Review: MuscleMeds Carnivor
NOT: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin sonuç gerekli merkezlerde incelemeler yapıldıktan sonra açığa çıkacaktır.
Öncelikle bu iki proteini tanıyalım :
Collagen Proteini Nedir ?
Kollajen, insan ve hayvan organizmalarında en çok bulunan proteinlerinden biridir ve toplam vücut proteinlere oranı yaklaşık % 60dır. Globüler proteinlerin aksine, doğrusal fiber benzeri bir yapıya sahip olan kollajen moleküllerinin en belirgin özelliği, üç polipeptid alt biriminden oluşan büklümlenmiş kangal
şeklindeki üçlü sarmal yapılarıdır. Hayvanların kemik , deri , bağ ve dokularının asit ile hidrolizi sonucu elde edilen bir proteindir. (1)
Collagen Aminoasit Profil % Oranı:
Kırmızı Et Proteini Nedir ?
Kırmızı et proteini canlıların kırmızı kas dokularını oluşturan yüksek besleyici özelliği olan proteinlerdir.
100gr Kırmızı Et Aminoasit Profili % Oranı :
BCAA
leucine *............. 8000
Isoleucine *.......... 4500
valin * ........... 5000
EAA
histidin *.......... 3200
lysine *............. 8400
metionin *...........2600
fenilalanin * ......3900
threonin * ........ 4000
tiriptofan *....... 700
Non EAA
alanin ............ 6100
arjinin............ 6500
aspartik asit.......9100
sistein ............1300
glutamik asit.......15000
glisin ............. 6100
prolin ............. 4800
serin ............. 3900
tirozin ........... 3200
Sığır , koyun vs. gibi canlıların ortalama %50 sini teşkil eden kırmızı et proteinlerini kasaplardan vs. temin edebiliyoruz. Peki sizce geriye kalan % 50 lik kısım ne oluyor ? Çöpe mi atılıyor ? Tabiki hayır collajen proteinleri başta şekerleme olmak üzere bir çok alanda değerlendirilebiliyor.
Bizin sorumuz bu kalitesiz proteinin acaba bizin protein shake'imize girip girmediği ...
Peki bizi ilgilendiren Beef Protein İzolatları hangi kategoriye giriyor ? Collagen mi ? Beef (Kırmızı Et) Proteini mi ?
Konu hakkındaki görüşümü daha önce bir başlık altında beyan etmiştim buradaki temel kriter proteinin karakteristik aminoasit profilleridir. Eğer kullandığınız Beef Protein İsolatın aminal değerleri kırmızı et proteinine yakın seyrediyorsa kulladığınız protein kırmızı et proteinidir.
Eğer collagene yakın seyrediyorsa büyük ihtimal ya collagen proteinidir yada içeriğinde yoğun miktarda collagen proteini bulunuyordur.
Vücut , proteinleri değerlendirirken aminal değerlerini baz alır kutunun üstünde "beef" yazıp yazmadığı vücudunuzu ilgilendirmez.
Bu yazıda supplementler konusunda araştırmalar yapan organik kimyager Patrick Arnold ve Scott Welch'in görüşlerini aktaracağım.
Scott Welch (Nutritionist):
Collagen ucuz olduğu için birçok firma bu proteini tercih eder fakat son derece düşük kaliteli bir proteindir. Birçok firma bu ürünü hidrolized collagenic protein isolate,hydrolyzed beef protein isolate veya hydrolyzed protein adı altında ürünlerine ekliyor. (2)
***********
Patrick Arnold ( Organik Kimyager Patrick Arnold - Wikipedia, the free encyclopedia ) :
Son zamanlarda "Beef Protein Isolate" adı altına birçok üründen bahsediliyor. Ancak bu beef proteinler gerçekte ne içeriyor ? Onlar yağ ve sudan izole edilmiş gerçek kırmızı et proteini içeriyor mu ? Peki bir an için bu konuda düşünelim. Çok fazla matematik yapmak gerekmez sığır eti fiyatı - whey , yumurta ve kazeine göre gram başına çok çok daha pahalıdır. Bu tozlar sığır filetosu yerine geçebilecek nitelikte mi ? Bu o kadar basit değil en ucuz kesimde bile korkarım bu mümkün değil.
Ben bu proteinlerin kırmızı et proteini olduğunu sanmıyorum. Bu beef isolatlar kemik , bağ , deri , kulaklar ve karkas parçalarını atmak yerine bir dizi işlemden geçirilerek collagen (gelatin) proteini elde edildiğini düşünüyorum. (3)
Bu konuda ise aynı şüpheler üzerinde durulmuş okumak isteyenler için ek bilgi mahiyetinde bir link.
(4) Review: MuscleMeds Carnivor
SONUÇ:
Görüldüğü gibi tipik collagen proteininin yaklaşık %52 si non-essantiel olan glycine , proline ve hyroxyproline'den oluşmakta ( Piyasada Satılan Beef İsolatlar gibi) . Bazı türevlerinde bu oranlar daha da artmakta. EAA değerleri ise son derece zayıftır.
Doğal et proteinine baktığımızda Glycine ve Proline aminoasitlerinin toplam oranı sadece %10.9 dur. EAA değeri ise gayet güçlüdür ve PCDAAS değeri tam proteine (0.80- 90 civarı) yakındır.
Collageninin aminal değerleri baz alındığında ise bu oran 0.08 dir. Butür "beef" isolatların aminal değerleri de collagen proteini ile aynı olduğunu düşünürsek bu protein isolatalrının PCDAAS değerleride bu seviyelerde dir.
Derleyen: BeachBoy
Kaynaklar:
(1) Prof. Dr. Hasan YETİM Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Kayseri ( Jelatin üretimi , Kullanımı ve Özellikleri)
(2) Collagen In Protein Bars | MUSCLE INSIDER
(3)Patrick Arnold » Where
(4) Review: MuscleMeds Carnivor
NOT: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin sonuç gerekli merkezlerde incelemeler yapıldıktan sonra açığa çıkacaktır.