Merhaba arkadaşlar. Size yararlı olacağını düşündüğüm ve forumda birçok yerde sorulan bir soru lor peyniri. Birisi wheydir diyor birisi kazein proteinidir diyor. Kimisi %80 i casein %20 wheydir diyor. Bunu geçen yıldan beri birkaç başlık altında soruya cevap şeklinde yazmıştım fakat 1-2 kişi okumuş sadece göremeyenlere burada detaylı anlatıcam.
LOR PEYNİRİ = Lor peyniri sporcular arasında çok tüketilen bir peynir türüdür. Sebebi yağsız ve tuzsuz olması ve yüksek protein içermesidir.İtalyanların ünlü ''ricotta'' peynirinin yumuşak halidir.Fazla gereksiz bilgi vermiyim makale tarzı değilde bilgi verici bir başlık olsun direk konuya giriyim.
Lor peyniri Whey midir kasein midir ? : Lor peynirinin 2 türü vardır . Birisi sütten yapılan çeşiti kahvaltılarda üzerine balla reçel sürülerek yenir. Yağlıdır ve tuzsuzdur.Bu çeşiti caseindir yada kasein ağırlıklıdır ( %80 casein %20 whey yada %100 casein) .Diğer çeşiti ise peynir altı suyundan yapılır ( bu türünün içinde casein bulunmaz).Bu yağsızdır ve tuzsuzdur duruma göre tuzlu da yapılabiliyor raf ömrünü uzatmak içinmiş dün sordum markete . En merak edilen soru peki nedir bunlar nasıl anlarız hangisinden yapıldığını ?
Casein ağırlıklı lor peyniri nedir- nasıl anlaşılır- nasıl yapılır- farkı nedir ?
Öncelikle size bunu bir video ile anlatmak istiyorum. Bunu ben denedim evde ve yaptım tadı güzeldi. Lor peynirinin bu çeşidi şöyle yapılır : Annem geçen sene süt yaparken süt kesilmişti al sana lor yapıyım dedi bende iyi dedim
Süt kaynatılıp yoğurt yapılacakken kaynamadan önce altını kapadığınızda bir süre sonra kesilir yada içine limon yada sirke dökülür birkaç damla ki süt kesilsin. Kesilen süt biraz daha işleme tabii tutulduktan sonra soğutulur gece mutfak rafına koyulur . Sabah kalkıp temiz bir tülbent ile süzülür. Süzülürken tülbentin üzerinde kalan topağımsı şey lor peyniridir bu sütten yapıldığı için caseindir. Zaten süt gibi kokar çok taze bir kokusu vardır. Bunu süzerken altından akan yeşil su da peynir altı suyu denilen whey'dir (birrkaç manyak gördüm bunu ve peynir tenekelerinin altındaki suyu içiyormuş yapmayın hastaneyi boylarsınız). Temiz bir tülbentle süzüldükten sonra iyice sıkılır bekletilir o tülbentin içindeki saf kazeindir bulabileceğiniz en iyi kazein proteinidir. Videoyla anlatmak gerekirse şöyle :
Yanlız linkte kadın yanlış anlatmış onu sabaha kadar soğuttuktan sonra süzülüyor. Evet kazein olan lor peyniri yapımı böyledir. O süzme işlemindeki çoğunlukla çöpe atılan yeşil su da wheydir. Birdaha söylüyorum bu suyu TÜKETMEYİN !! Çok zararlıdır içinde çok miktarda bakteriler vardır bunu yüzlerce işlem uyguladıktan sonra protein tozları yapılıyor bunu protein tozuymuş gibi İÇMEYİN !! Bunu bu kadar uzun anlatmamın sebebi kazein olan lor'u anlamanız. Kazein olan lor anlattığım ve videoda izlediğiniz üzere hammaddesi süt'tür. Yağlıdırda ayrıca bu lor çeşidi.
Whey ağırlıklı lor peyniri nedir-nasıl yapılır- nasıl anlaşılır-farkı nedir ?
Yukarda anlattığım casein loru yapıp süzerken o akan su peynir altı suyudur bu teneke peynirlerin altındaki yeşil su gibi. Supplement firmaları alıp 100 lerce işlem sonucu fabrikalarda protein tozu yaparlar zararlı bakterilerden arındırırlar. Şimdi bu suyu peynir fabrikaları alıp belli işlemler sonucu lor peyniri yaparlar tekrar kaynatır soğuturlar.Bunu anlatmıcam gereksiz çünkü yazının ilerisinde anlarsınız. Lorun bu çeşiti hammaddesi peyniraltı suyudur. O yüzden bu lor çeşiti whey içerir.
Peki aldığımız lor peyniri whey mi casein mi nasıl anlayacağız ?
Konunun bu kısmına kadar lor peynirleri hakkında belli başlı bir fikir oluşumunuz olmuştur. Şimdi önce kazein ağırlıklı olan lor peynirini ele alalım.
Bu lor türü hammaddesi süt olduğundan anlaşılacağı üzere pahalıdır. Marka fiyat vermiyim ama anlarsınız zaten bunu. Çoğu yağlıdır ama bazıları yağsız. Tuzlu olanıda vardır. Bu lor çeşiti marketlerde peynir raflarında bulabilirsiniz paketlenmiş markalı olarak satılır.Normal peynirlerle aynı fiyattadırlar. Arkasında içindekiler kısmına bakarsanız sütün yanında peyniraltı suyu da yazar maliyeti düşürmek için bir miktarda peyniraltı suyu da katarlar.
Peki peynir altı suyundan üretilen lor peyniri ise anlaması çok kolaydır. Çünkü anlayacağınız üzere atık maddeden yapılır. Yani maliyeti oldukça düşüktür hammaddesi oldukça düşük fiyattadır. Bu sebeple bu peynir çok ucuzdur ve kalitesiz olarak görülür . Bunu marka şeklinde olanı 1-2 tane gördüm sadece raflarda ama o raflarda satılan marka lor'ların çoğu karma lordur bir miktar peyniraltı suyu bir miktar sütle yapılanlardan. Bazı pahalı lorlar sütten yapılır diğerleri karma oluyor. Peyniraltı suyundan yapılan lor ciddi anlamda çok ucuzdur. Bunu büyük marketlerde kahvaltılık-şarküteri reyonunda açık halde satılır o marketlerin kendi sattıkları lordur kilosu 3.45 tl dir. Fiyattan da anlarsınız bunu kazein mi whey mi olduğunu. Ben ankarada oturuyorum burda yaşayan bilir gimsa marketi vardır. Ordan açık şekilde alıyorum kilosu 3.45 tl bu lor çeşiti de peyniraltı suyundan yapılır whey yani. Bu lor çeşitinde dikkat edilmesi gereken şey ucuz ve dandik olduğundan çabuk bozulur buzdolabında 3 gün içerisinde bozulur. Bunun çözümünü az sonra anlatıcam.
Olay bu kadar ben biraz uzattım ki iyice anlayın sebeplerini nedenlerini bilin diye . Uzun oldu okuyan arkadaşlardan özür diliyorum
Lor peynirini nasıl muhafaza ederiz ?
Kazein olan lor peyniiri yani ambalajlı paketlenmiş lorlar uzun dayanabilir. Fakat whey ağırlıklı olan lorlar hammaddesi ucuz olduğundan çabuk bozulur. EE hergün gidip 200 gr 200 gr lor alacak halimiz de yok. O yüzden size kendi saklama tekniğimi göstercem .
Resimde gördüğünüz gibi markete gidiyorum alışverişe. Resimde 2 kilo lor aldım. Onu 10 adet buzdolabı poşetine eşit paylaştırıyorum mutfak tartım olmadığından kaşık hesabıyla yapıyorum. 2 Kilo loru 10 adet buzdolabı poşetine 200 ' er gr lık poşetlere ayırıp onu buzdolabının dondurucu kısmına atıyorum tüketeceğim zaman önceki geceden 1 paket çıkarıyorum mutfak rafına koyuyorum sabaha kadar çözülmüş oluyor çözülünce normal buzdolabına koyuyorum. Yoksa lor 3 günde bozulur buzdolabında.
LORU TÜKETME ÖNERİLERİ
Tüketim için önerim günde 4 öğün yiyorsanız her öğüne 50 şer gr koyarsanız rahat tüketirsiniz 1 seferde 200 gr tüketmek zordur. Yada shake tarzı yapabilirsiniz mesela
150 gr yulaf
500 ml süt
1 muz
100 gr lor idman sonrası için güzel bir tarif. 35-40 gr arası protein içerir. Yada sabah kahvaltıda tam bugday ekmeğiyle tost yapıyorum ben.
https://www.bodyforumtr.com/threads/protein-tozuna-rakip-lor-shake.74343/page-7#post-899649
https://www.bodyforumtr.com/threads/lor-peyniri-nasıl-tatlanır.77840/
Buralardada iyi tarifler var . Öğünlerde pilava katılıp yenilebilir. Bazen tavuğum bitmiş oluyor 300 gr lor tüketiyorum o gün mesela tavuk yerine. Her türlü yiyip tüketebilirsiniz
ÇOK ÖNEMLİ BİR HUSUS !!! = Arkadaşlar bu lor peyniri tamam whey'dir fakat bu protein tozu değildir ona dikkat çekelim protein tozu gibi hızlı sindirilmez 3.5 tl lik peynir sonuçta whey tozları 180 tl. İdman sonrası hemen daha idman bitiminde tüketmeyin idman sonrası katı besin almak zararlıdır vücut kendine gelmeden kan dolaşımı nabız normalde dönmeden yemek yemek zararlıdır spor sonrası. Aama spor sonrası 30 dk sonrası shake yapıp içebilirsiniz 30 dk sonra ama !!!
Lor peyniri nimettir ucuz ve besleyici olması sebebiyle. 100 gr'ında 19 gr protein 2 gr yağ bulur.Bol bol tüketin aşırıya kaçmayın kalsiyum fazlalığı zararlıdır günlük 750 gr 1 kilo lor tüketmeyin yani.
Konu bu kadar aklınızda soru kalmasın diye uzattım deyatlarıyla anlattım konuyu. Bu konuyu 2 yıldır çok araştırdım o yüzden bilgim var forumdada çok sorulan sorulardan birisi olduğundan bu açığı forumda kapatıyım dedim. Herkese iyi sporlar ve başarılar.Hala soru varsa başlık altından sorabilirsiniz
ÖZELLİKLE BELİRTEYİM KONU ALINTI DEĞİLDİR 2 YILLIK ARAŞTIRMA EMEK O BÜYÜK MARKETLERİN İLETİŞİM KISIMLARIYLA PEYNİRCİLERLE SORUP SORUŞTURMAM MARKALARI ARAYIP SORMAM KULLANDIKLARI MALZEME HERŞEY HAKKINDA İNTERNETTE PEYNİR ÇEŞİTLERİ VS. ARAŞTIRMAM SONUCUDUR.NE FORUMDA NEDE İNTERNETTE BU KONU HAKKINDA BÖYLE DETAYLI ARAŞTIRMA BİLGİ YOKTUR.
LOR PEYNİRİ = Lor peyniri sporcular arasında çok tüketilen bir peynir türüdür. Sebebi yağsız ve tuzsuz olması ve yüksek protein içermesidir.İtalyanların ünlü ''ricotta'' peynirinin yumuşak halidir.Fazla gereksiz bilgi vermiyim makale tarzı değilde bilgi verici bir başlık olsun direk konuya giriyim.
Lor peyniri Whey midir kasein midir ? : Lor peynirinin 2 türü vardır . Birisi sütten yapılan çeşiti kahvaltılarda üzerine balla reçel sürülerek yenir. Yağlıdır ve tuzsuzdur.Bu çeşiti caseindir yada kasein ağırlıklıdır ( %80 casein %20 whey yada %100 casein) .Diğer çeşiti ise peynir altı suyundan yapılır ( bu türünün içinde casein bulunmaz).Bu yağsızdır ve tuzsuzdur duruma göre tuzlu da yapılabiliyor raf ömrünü uzatmak içinmiş dün sordum markete . En merak edilen soru peki nedir bunlar nasıl anlarız hangisinden yapıldığını ?
Casein ağırlıklı lor peyniri nedir- nasıl anlaşılır- nasıl yapılır- farkı nedir ?
Öncelikle size bunu bir video ile anlatmak istiyorum. Bunu ben denedim evde ve yaptım tadı güzeldi. Lor peynirinin bu çeşidi şöyle yapılır : Annem geçen sene süt yaparken süt kesilmişti al sana lor yapıyım dedi bende iyi dedim

Yanlız linkte kadın yanlış anlatmış onu sabaha kadar soğuttuktan sonra süzülüyor. Evet kazein olan lor peyniri yapımı böyledir. O süzme işlemindeki çoğunlukla çöpe atılan yeşil su da wheydir. Birdaha söylüyorum bu suyu TÜKETMEYİN !! Çok zararlıdır içinde çok miktarda bakteriler vardır bunu yüzlerce işlem uyguladıktan sonra protein tozları yapılıyor bunu protein tozuymuş gibi İÇMEYİN !! Bunu bu kadar uzun anlatmamın sebebi kazein olan lor'u anlamanız. Kazein olan lor anlattığım ve videoda izlediğiniz üzere hammaddesi süt'tür. Yağlıdırda ayrıca bu lor çeşidi.
Whey ağırlıklı lor peyniri nedir-nasıl yapılır- nasıl anlaşılır-farkı nedir ?
Yukarda anlattığım casein loru yapıp süzerken o akan su peynir altı suyudur bu teneke peynirlerin altındaki yeşil su gibi. Supplement firmaları alıp 100 lerce işlem sonucu fabrikalarda protein tozu yaparlar zararlı bakterilerden arındırırlar. Şimdi bu suyu peynir fabrikaları alıp belli işlemler sonucu lor peyniri yaparlar tekrar kaynatır soğuturlar.Bunu anlatmıcam gereksiz çünkü yazının ilerisinde anlarsınız. Lorun bu çeşiti hammaddesi peyniraltı suyudur. O yüzden bu lor çeşiti whey içerir.
Peki aldığımız lor peyniri whey mi casein mi nasıl anlayacağız ?
Konunun bu kısmına kadar lor peynirleri hakkında belli başlı bir fikir oluşumunuz olmuştur. Şimdi önce kazein ağırlıklı olan lor peynirini ele alalım.
Bu lor türü hammaddesi süt olduğundan anlaşılacağı üzere pahalıdır. Marka fiyat vermiyim ama anlarsınız zaten bunu. Çoğu yağlıdır ama bazıları yağsız. Tuzlu olanıda vardır. Bu lor çeşiti marketlerde peynir raflarında bulabilirsiniz paketlenmiş markalı olarak satılır.Normal peynirlerle aynı fiyattadırlar. Arkasında içindekiler kısmına bakarsanız sütün yanında peyniraltı suyu da yazar maliyeti düşürmek için bir miktarda peyniraltı suyu da katarlar.
Peki peynir altı suyundan üretilen lor peyniri ise anlaması çok kolaydır. Çünkü anlayacağınız üzere atık maddeden yapılır. Yani maliyeti oldukça düşüktür hammaddesi oldukça düşük fiyattadır. Bu sebeple bu peynir çok ucuzdur ve kalitesiz olarak görülür . Bunu marka şeklinde olanı 1-2 tane gördüm sadece raflarda ama o raflarda satılan marka lor'ların çoğu karma lordur bir miktar peyniraltı suyu bir miktar sütle yapılanlardan. Bazı pahalı lorlar sütten yapılır diğerleri karma oluyor. Peyniraltı suyundan yapılan lor ciddi anlamda çok ucuzdur. Bunu büyük marketlerde kahvaltılık-şarküteri reyonunda açık halde satılır o marketlerin kendi sattıkları lordur kilosu 3.45 tl dir. Fiyattan da anlarsınız bunu kazein mi whey mi olduğunu. Ben ankarada oturuyorum burda yaşayan bilir gimsa marketi vardır. Ordan açık şekilde alıyorum kilosu 3.45 tl bu lor çeşiti de peyniraltı suyundan yapılır whey yani. Bu lor çeşitinde dikkat edilmesi gereken şey ucuz ve dandik olduğundan çabuk bozulur buzdolabında 3 gün içerisinde bozulur. Bunun çözümünü az sonra anlatıcam.
Olay bu kadar ben biraz uzattım ki iyice anlayın sebeplerini nedenlerini bilin diye . Uzun oldu okuyan arkadaşlardan özür diliyorum

Lor peynirini nasıl muhafaza ederiz ?
Kazein olan lor peyniiri yani ambalajlı paketlenmiş lorlar uzun dayanabilir. Fakat whey ağırlıklı olan lorlar hammaddesi ucuz olduğundan çabuk bozulur. EE hergün gidip 200 gr 200 gr lor alacak halimiz de yok. O yüzden size kendi saklama tekniğimi göstercem .
Resimde gördüğünüz gibi markete gidiyorum alışverişe. Resimde 2 kilo lor aldım. Onu 10 adet buzdolabı poşetine eşit paylaştırıyorum mutfak tartım olmadığından kaşık hesabıyla yapıyorum. 2 Kilo loru 10 adet buzdolabı poşetine 200 ' er gr lık poşetlere ayırıp onu buzdolabının dondurucu kısmına atıyorum tüketeceğim zaman önceki geceden 1 paket çıkarıyorum mutfak rafına koyuyorum sabaha kadar çözülmüş oluyor çözülünce normal buzdolabına koyuyorum. Yoksa lor 3 günde bozulur buzdolabında.
LORU TÜKETME ÖNERİLERİ
Tüketim için önerim günde 4 öğün yiyorsanız her öğüne 50 şer gr koyarsanız rahat tüketirsiniz 1 seferde 200 gr tüketmek zordur. Yada shake tarzı yapabilirsiniz mesela
150 gr yulaf
500 ml süt
1 muz
100 gr lor idman sonrası için güzel bir tarif. 35-40 gr arası protein içerir. Yada sabah kahvaltıda tam bugday ekmeğiyle tost yapıyorum ben.
https://www.bodyforumtr.com/threads/protein-tozuna-rakip-lor-shake.74343/page-7#post-899649
https://www.bodyforumtr.com/threads/lor-peyniri-nasıl-tatlanır.77840/
Buralardada iyi tarifler var . Öğünlerde pilava katılıp yenilebilir. Bazen tavuğum bitmiş oluyor 300 gr lor tüketiyorum o gün mesela tavuk yerine. Her türlü yiyip tüketebilirsiniz
ÇOK ÖNEMLİ BİR HUSUS !!! = Arkadaşlar bu lor peyniri tamam whey'dir fakat bu protein tozu değildir ona dikkat çekelim protein tozu gibi hızlı sindirilmez 3.5 tl lik peynir sonuçta whey tozları 180 tl. İdman sonrası hemen daha idman bitiminde tüketmeyin idman sonrası katı besin almak zararlıdır vücut kendine gelmeden kan dolaşımı nabız normalde dönmeden yemek yemek zararlıdır spor sonrası. Aama spor sonrası 30 dk sonrası shake yapıp içebilirsiniz 30 dk sonra ama !!!
Lor peyniri nimettir ucuz ve besleyici olması sebebiyle. 100 gr'ında 19 gr protein 2 gr yağ bulur.Bol bol tüketin aşırıya kaçmayın kalsiyum fazlalığı zararlıdır günlük 750 gr 1 kilo lor tüketmeyin yani.
Konu bu kadar aklınızda soru kalmasın diye uzattım deyatlarıyla anlattım konuyu. Bu konuyu 2 yıldır çok araştırdım o yüzden bilgim var forumdada çok sorulan sorulardan birisi olduğundan bu açığı forumda kapatıyım dedim. Herkese iyi sporlar ve başarılar.Hala soru varsa başlık altından sorabilirsiniz
ÖZELLİKLE BELİRTEYİM KONU ALINTI DEĞİLDİR 2 YILLIK ARAŞTIRMA EMEK O BÜYÜK MARKETLERİN İLETİŞİM KISIMLARIYLA PEYNİRCİLERLE SORUP SORUŞTURMAM MARKALARI ARAYIP SORMAM KULLANDIKLARI MALZEME HERŞEY HAKKINDA İNTERNETTE PEYNİR ÇEŞİTLERİ VS. ARAŞTIRMAM SONUCUDUR.NE FORUMDA NEDE İNTERNETTE BU KONU HAKKINDA BÖYLE DETAYLI ARAŞTIRMA BİLGİ YOKTUR.