karbonhidrat sadece yulaf??

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan jarhead
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

jarhead

Üye
günlük 500 grama çıkarıcam karbonhidratı bunun %80 civarını yulafdan karşılamayı düşünüyorum herhangi bir sorun olurmu valla herkezde sadece kahvaltı öğünlerinde sadece 1 öğünde gördüğüm için açayım dedim başlığı. günlük 1 kutu yulaf 100 gramında 70 gram karbo var 500 gramda 350 gram karbonhidrat özellikle idman öncesi ve sonrası öğünlerde 150 gram kadar alıcam diğer 200 üde gün içine dağıtıcam.

örn:

sabah:100 gr

öğlen: 100 gr

idman öncesi: 150 gr

idmandan 1 saat sonrası: 150 gr


diğer karbonhidrat kaynaklarıda günlük 600 gr üzüm suyu, yarım bardakda lapa pirinç olucak.


yulaf 500 gr: 350 gram karbo
üzüm suyu 600 ml: 65 gr karbo
yarım bardak pirinç: 50 gr karbo

nasıl yulafı bu kadar tüketmek sorun olmaz herhlde.
 
Hayır, sorun olmaz. Kompleks karbo + zengin bitkisel pro kaynagı olarak düşündügümüzde tercih edilebilecek ilk sıradaki karbo kaynaklarından. Yulaf, kötü kolesterol düşmanı ve kasların dolu(glikojenli) durması için, gerek vitamin-mineral yapısı olsun, gerek pro-karbo dengesi olsun, cok güzel bir zincir oluşturuyorlar ve birçok besinsel öğeleri vücuda sunuyorlar.

Bazılarının vücudu bazı karbo kaynaklarında daha iyi cevap verir ve vücudu daha hızlı aşama kaydeder. Bunu anlamak için o kaynagın oranını çok acık bir şekilde yükseltmek ve bir süre o kullanımda gitmek gerekiyor. Böylece hacim alımı oldukça hızlanacaktır. Eger vücudunda yulaf ezmesinin tepkilerini iyi ölçtüysen, dogru yoldasın ve bunu yapman cok etkili olabilir senin için.
 
Hayır, sorun olmaz. Kompleks karbo + zengin bitkisel pro kaynagı olarak düşündügümüzde tercih edilebilecek ilk sıradaki karbo kaynaklarından. Yulaf, kötü kolesterol düşmanı ve kasların dolu(glikojenli) durması için, gerek vitamin-mineral yapısı olsun, gerek pro-karbo dengesi olsun, cok güzel bir zincir oluşturuyorlar ve birçok besinsel öğeleri vücuda sunuyorlar.

Bazılarının vücudu bazı karbo kaynaklarında daha iyi cevap verir ve vücudu daha hızlı aşama kaydeder. Bunu anlamak için o kaynagın oranını çok acık bir şekilde yükseltmek ve bir süre o kullanımda gitmek gerekiyor. Böylece hacim alımı oldukça hızlanacaktır. Eger vücudunda yulaf ezmesinin tepkilerini iyi ölçtüysen, dogru yoldasın ve bunu yapman cok etkili olabilir senin için.

Tek düze beslenme doğru olurmu?
 
Tek düze beslenme doğru olurmu?

Bu, tekdüze beslenme kapsamına girmez. Tekdüze beslenme, genel beslenme düzenine bakılarak yorumlanır.

Herkesin her besinden verim alma yüzdesi farklı, bu yüzden yulaf ezmesinden alınan verim hem performans, hem de orana bakıldıgında hacimsel olarak beklenen fayda oranını yuksek tutuyorsa, o zaman bu oranla devam edilebilir. Ayrıca, vücuda basit karbo ve hatrı sayılır başka bir kompleks karbo da giriyor. Yulaf kaslara gün boyunca cok uzun süre enerji vadeder ve kaslara ekstra glikojen saglamasıyla çok nitelikli bir karbo. Vücudun işlemeyi cok sevdigi bir enerji kaynağı.

Yulaf ezmesi antrenman öncesi-sonrası için de çok uygun bir besin. Burda anlatmak istedigim, eger bir besinden ne kadar fayda aldıgınızı görmek istiyorsanız, onun(karbo/pro) alımını diğer karbo/pro kaynaklarına göre yükseltmeniz gerekebilir. Eger yulaftan aldıgı verim yükselmişse, belli bir periyot bu oranla sürdürecek şekilde gidebilir. Sonra yine vücut cok adapte olmadan başka bir düzene geçilir, belli bir süre sonra yine kendi döngüsüne girer ve aynı döngü devam eder.
 
Yulaf, en sağlıklı besin maddelerinden biridir. Enerji sağlamak, kas kramplarını önlemek, idrar söktürmek gibi faydalı işlere yaradığı bilinir. Karbohidratın yanı sıra demir, magnezyum, b vitamini yönüyle zengin bir içeriği vardır.

Sadece protein, karbohidrat, yağ hesabı yapmak gibi hataya çoğumuz düştüğünden geriye kalan içeriğin vücuttan atılmayıp birikmesi durumunda zararları da görülebilinir. Misal bir demir fazlalılığı kılcal damarların hassaslaşmasından ötürü kanamalara sebep olabilir. Dayanıklılık sporlarıyla uğraşmayanlar haricindeki kişilerin bu denli demir alımı en başta burun kanamalarıyla görülebiliniyor. Yaşamayanlar da çokça tabii, onlarda da ama başka yıkıcı etkileri olduğunu düşünürüm.

Uzun süreli kullanımlarda bulunulmadığında bir sıkıntı olabilir mi diye düşünmeye gerek yok. Yine de en iyisi yulafın içeriğindeki besin değerlerini bir ortaya koyup değerlendirmek faydalı olur. Şimdi ona bir baktım da 100 gramında 3,4 mg gram demir varmış. 500 gramında ise 17 mg demir denk düşer. Bu değer One A Day Maximum alındığında 18 mg demir olduğunu ve dayanıklılık sporları haricinde kullananlara yukarıda saydığım sebeplerden önerilmediğini de hesaba katarsak 500 gramlık yulaf tüketimini düşürmekte yarar var.

Spor hekimleri ve spor diyetisyenlerine başvurmuyorsak vitamin, mineral dengesini de protein, karbohidrat, yağ dengesi gibi iyi araştırıp düşünmek sağlıklı olur diyip kolaylıklar dilerim.
 
Son düzenleme:
tek düze beslenmedeğil zaten. sonuçda karbonhidratı çeşit almak istiyorsak idman sonrası ve sabah kalkdıkdan hemen sonra basit şeker şart buda üzüm suyu. yarım bardak pirinç. 500 gramda yulaf. daha ne eklenebilirki yeşillik zaten olucak. bundan sonrası ekmek olur şeker olur bunlar zaten yok yani alınabilecek en iyi karbonhidrat kaynakları ve yerli yerinde. çeşit azsa dediğim gibi ekmek vs kan şekerini zıplatıcak karbolar gelir bunlarada gerek yok ekmek olmuycak zaten.
 
zaten tek düze demedim sizinki doğru bir beslenme programıdır, benim dediğim çeşit olması daha iyi olur açısından.

peki bir şey soracağım, buğday ezmesine baktım tüm değerleri yulaf tan daha iyi. yani düşük olması gerekenler düşük yüksek olması gerekenler yüksek vitamin mineral olarak da daha iyi. peki neden yulafı çok duyuyoruz vg camiasında buğday ın adı pek geçmiyor, buğday ın bir handikapı mı var?

aynı markanın ürünlerine bakalım:
yulaf:
Enerji (Kcal) 324 Kj 1373 Protein (gr)
12,5 50 %25 Toplam yağ (gr) 3.1 Doymuş yağ asitleri (gr) 0.54 Kolesterol 0 Karbonhidrat (gr) 71.8 Şeker 1 Toplam lif (gr) 12.2 30 %41 Sodyum (mg) 0.7 Tiamin(B1) (mg) 0.2 1.4 %37 Vitamin(B6) (mg) 0.63 2 %32 Demir (mg) 3.4 14 %24 Fosfor (mg) 397.9 800 %50 Magnezyum (mg) 144 300 %48 Çinko(mg) 2.4 15 %16

buğday:
Enerji (Kcal) 300 Kj 1.273 Protein
12.8 50 %26 Toplam yağ 1.6 Doymuş yağ asitleri 0.25 Kolesterol 0 Karbonhidrat 77.2 Şeker 0.3 Toplam lif 18.6 30 %62 Sodyum 0.08 Tiamin(B1) (mg) 0.64 1.4 %46 Niasin (mg) 4.96 18 &28 Vitamin B6 (mg) 0.32 2 %16 Demir 3.6 14 %26 Fosfor 267.4 800 %33 Magnezyum 157.1 300 %52 Çinko 3.0 15 %20
bakarsak:
protein, karb, lif değerleri: buğday > yulaf
yağ, şeker değeri: buğday < yulaf
 
Son düzenleme:
Yulaf, en sağlıklı besin maddelerinden biridir. Enerji sağlamak, kas kramplarını önlemek, idrar söktürmek gibi faydalı işlere yaradığı bilinir. Karbohidratın yanı sıra demir, magnezyum, b vitamini yönüyle zengin bir içeriği vardır.

Sadece protein, karbohidrat, yağ hesabı yapmak gibi hataya çoğumuz düştüğünden geriye kalan içeriğin vücuttan atılmayıp birikmesi durumunda zararları da görülebilinir. Misal bir demir fazlalılığı kılcal damarların hassaslaşmasından ötürü kanamalara sebep olabilir. Dayanıklılık sporlarıyla uğraşmayanlar haricindeki kişilerin bu denli demir alımı en başta burun kanamalarıyla görülebiliniyor. Yaşamayanlar da çokça tabii, onlarda da ama başka yıkıcı etkileri olduğunu düşünürüm.

Uzun süreli kullanımlarda bulunulmadığında bir sıkıntı olabilir mi diye düşünmeye gerek yok. Yine de en iyisi yulafın içeriğindeki besin değerlerini bir ortaya koyup değerlendirmek faydalı olur. Şimdi ona bir baktım da 100 gramında 3,4 mg gram demir varmış. 500 gramında ise 17 mg demir denk düşer. Bu değer One A Day Maximum alındığında 18 mg demir olduğunu ve dayanıklılık sporları haricinde kullananlara yukarıda saydığım sebeplerden önerilmediğini de hesaba katarsak 500 gramlık yulaf tüketimini düşürmekte yarar var.

Spor hekimleri ve spor diyetisyenlerine başvurmuyorsak vitamin, mineral dengesini de protein, karbohidrat, yağ dengesi gibi iyi araştırıp düşünmek sağlıklı olur diyip kolaylıklar dilerim.

Aşırı demir alımı söz konusuysa bazı öğünlerde ya da öğün sonrası çay içilebilir. Örneğin bir öğünde demir ihtiyacı karşılanıyorsa diğerlerinde demirin alınımı çayla engellenebilir. Ama çayın diğer besinlerin sindirimi üzerine (örneğin midenin asitlik derecesini etkileyerek) nasıl bir etkisi olur, araştırmak lazım.
 
ben araştıracağım yarın zaten off günüm bugün bir başlasam geceyi 1-2 yi bulur. yabancı forumları da tarayacağım. çok yazı okudum ama aklımın bir köşesinde buğday ile ilgili negatif bir şey vardı hatırlamıyorum ne olduğunu.
salonda biri aktar dan işlemden geçirilmemiş yulaf almış atlara veriliyormuş :) yenecek gibi değildi diyor. bizim aldığımız doğa eti veya x marka ne kadar işlemden geçiyor, ne kadar besin kaybı oluyor acaba?
 
ben araştıracağım yarın zaten off günüm bugün bir başlasam geceyi 1-2 yi bulur. yabancı forumları da tarayacağım. çok yazı okudum ama aklımın bir köşesinde buğday ile ilgili negatif bir şey vardı hatırlamıyorum ne olduğunu.
salonda biri aktar dan işlemden geçirilmemiş yulaf almış atlara veriliyormuş :) yenecek gibi değildi diyor. bizim aldığımız doğa eti veya x marka ne kadar işlemden geçiyor, ne kadar besin kaybı oluyor acaba?

işlemden geçirilmemiş olması çok daha fazla işe yarıyor olmali.
 
ben araştıracağım yarın zaten off günüm bugün bir başlasam geceyi 1-2 yi bulur. yabancı forumları da tarayacağım. çok yazı okudum ama aklımın bir köşesinde buğday ile ilgili negatif bir şey vardı hatırlamıyorum ne olduğunu.
salonda biri aktar dan işlemden geçirilmemiş yulaf almış atlara veriliyormuş :) yenecek gibi değildi diyor. bizim aldığımız doğa eti veya x marka ne kadar işlemden geçiyor, ne kadar besin kaybı oluyor acaba?

Bu tipte bir yulafı deneme hatasına ben de düşmüştüm zamanında. Tadı çok ciddi şekilde acı. Sütün içine katıldığında onu öğün olarak tüketmek tam bir işkence. Tabi yulaftan sıyrılmayı başarmış zarlarının sütün üstünde yüzmesi ve yerken de böcek kabuğu yiyormuş gibi çıtır çutur sesler çıkarması da cabası.

BAzı ürünlerin tam doğal halleri oldukça kötü olabiliyor. Bence tüketeceğimiz ürünlerde biraz işlenmiş olmasında çok da sakınca yok.
 
gunde yarim kilo yulaf ezmesi yemek istediginden emin misin?

emin değilim yiyorum zaten başka kaynaklardn karbo almasam 750 ye çıkarırdım.

rpac bence tadı fena değil yulafın bilmiyorum benim damak tadım biraz garip herhalde lapa pilavda mükemmel geliyor 3 ay önce de 2 ay aralıksız lapa yemişdim özledim 2 sine devam ediyorum. yulafıda sütle yiyorum ama şöyle sadece amaç yulafı ıslatmak ( boğazdan geçeçek kıvama getirmek ) sorun olmuyor valla. ama lapanın tadı daha güzel yulafa tad konusunda birşey diyemem.
 
emin değilim yiyorum zaten başka kaynaklardn karbo almasam 750 ye çıkarırdım.

rpac bence tadı fena değil yulafın bilmiyorum benim damak tadım biraz garip herhalde lapa pilavda mükemmel geliyor 3 ay önce de 2 ay aralıksız lapa yemişdim özledim 2 sine devam ediyorum. yulafıda sütle yiyorum ama şöyle sadece amaç yulafı ıslatmak ( boğazdan geçeçek kıvama getirmek ) sorun olmuyor valla. ama lapanın tadı daha güzel yulafa tad konusunda birşey diyemem.

Tadı fena değil derken eti lifalifin sadesini mi kastediyorsun yoksa deathlifterin dediğini mi?
Eti lifalifin yenilebilirliği oldukça yüksek ancak diğer tipteki yulafın çok fena bence.
 
Back
Yukarı