Özellikle Türkiye'de süt'ün başına gelmeyen pişmiş tavuğun başına gelmemiştir sanırım...
Süt'ün
büyümeyi durdurduğu! tezi şehir efsanelerinin de dışına taşmış bir çeşit bilimsel efsanedir. Efsanenin uğramadığı veya uğrayıp sonuç alamadığı tek durak ise Amerika'dır lakin onların süt ve kahve olmadan yaşabilmesi şu an için mümkün gözükmüyor! Yani ne efsane üretilirse üretilsin süt tüketimin azalmayacağı tek ülke şimdilik Amerika'dır.
Süt'ün ve süt ürünlerinin büyümeyi durdurması kesinlikle mümkün değildir!
Aksini ispatlayacak herhangi bir
bilimsel çalışma bulunmadığı gibi bu yönde beyenat verecek herhangi bir
bilim adamı da bulmanız mümkün değildir. Kaldı ki böyle bir bilimsel çalışmanın yapılması için herhangi bir geçerli sebepte yoktur. Şehir efsaneleri geçerli bir sebep sayılmıyor!
Bir bilim adamının
"Süt büyümeyi durdurur" demesi
(ben şahsen duymadım/okumadım da) kendisi açısından talihsiz bir beyan olacağı gibi ayrıca bu tezini de ispatla yükümlüdür.
Ben bir bilim adamı değilim ancak süt'ün yapısını ve içeriğini bilmek için bir bilim adamı olmak gerekmiyor!
Gelin süt'ün yapısına beraberce bakalım;
100 ml'lik bir süt için;
- Kalsiyum : 120 mg
- Kolesterol : 14 mg (yaklaşık)
- Yağ : 3.5 g (1 gramı doymamış yağ'dır)
- Karbonhidrat : 4.7 gr
- Protein : 3.1 gr
- Enerji [K cal] : 60 - 65 (yaklaşık)
(Kaynak)
Bunun yanında Riboflavin (B12), demir, tiamin, niasin, vitamin C, sodyum, potasyum ve en önemlisi de kemik gelişimi için
fosfor (100 ml/93 mg) bulunmaktadır.
Bilindiği gibi kemik gelişimi için
kalsiyum ve
fosfor olmazsa olmaz minerallerdir. Kemik gelişimi ve dolayısıyla büyümek için (belirli bir yaş'a kadar) neden süt içmemiz gerektiği süt'ün içeriğine baktığımızda çok kolay bir şekilde anlaşılır.
Süt'ün içeriğine baktığımızda bu maddelerden herhangi birinin veya bir kaçının vücutta ki büyüme hormununu (GH) baskılaması sözkonusu olamayacağı gibi tam aksine büyüme hormonunun işini kolaylaştırıcı etkileri bulunmaktadır.
Süt'ün büyümeyi durdurduğu tezini bizzat süt'ün içeriğinde ki maddeler çökertmektedir. Çünkü büyüme hormonunun işlevini yerine getirebilmesi için süt ve/veya süt'ün içeriğinde olan maddelerin olduğu besinlerin tüketilmesi gerekir. Kaldı ki büyüme hormonu süt'ün içeriğinde bulunan elementlerden
çok daha fazlasına ihtiyaç duyar o açıdan bırakın süt'ün büyümeyi durdurduğunu olsa olsa ancak
eksik kaldığı iddia edilebilir.
Süt'ün bizi ilgilendiren, yani
vücut geliştirme sporunu yapan kişiler açısından inceleyecek olursak içeriğinde bulunan elementlerin büyüme hormonunu yeterince
destekleyemediğini görürüz çünkü Somatotropin adı da verilen büyüme hormonu ciddi bir vücut çalışmasının ardından yıpranmış kasları yeniden inşa etmek için oldukça kompleks
aminoasit zincirine ihtiyaç duyar. Süt bir aşamadan sonra bu gereksinimi karşılayamaz ve yetersiz kalır
ama takviye açısından bir vücutcu için halen önemli bir besin desteğidir. Şahsi fikrim bırakılmaması gerekir...
Sen kullanıyormusun? diye soranlarınız olabilir. Çok fazla olmamakla birlikte evet tüketirim ancak yüzde 0 yağlı olmak kaydıyla lakin süt'ün içerisinde bulunan ve sağlık yönünden zararlı olduğu bilinen doymuş yağ asitlerine ihtiyaç duymamaktayım.
Ancak buraya çok önemli bir not düşmek isterim lakin süt, içerisinde bulunan doymuş/doymamış yağ asitleri ile birlikte bir kompleks besindir, içerisinden yağını almak besin değerini çok fazla erezyona uğratmaz ancak gelişme çağında olan bireyler için önemli bir kayıp olur.
Kişisel fikrim 20 yaşına kadar olan gençlerin süt'ü (ciddi kilo problemleri yoksa) normal/yağlı içmelerini öneririm. Vücut süt'ün içeriğinde bulunan yağ'a da ihtiyaç duyar. Yine kişisel fikrim 20-25 yaşını aşmış bireylerin süt ve yoğurt gibi besinleri
yarım yağlı veya benim gibi
yüzde 0 yağlı tüketmelerini öneririm.
Sonuç olarak;
Süt büyümeyi durdurmaz/durduramaz tam aksine kimi durumlarda yetersiz bile kalabilir ama bir durdurma olayından söz etmek mümkün değildir.
Sağlıcakla kalın...