Protein mıktarı olarak en zengın baklagil = NOHUT

Jesse_James

Yeni Üye
Yaz ve kış tükettiğimiz nohut besin değeri yüksek olan oldukça faydalı bir kurubaklagildir. Özellikle kış aylarında daha fazla sofralarımızda yer bulan nohut yemeği tarifi de oldukça kolay bir yemektir. Verilen ölçü ve sıralamaya göre uyduğunuz da enfes bir nohut yemeği yapmış olacaksınız.Nohut yemeği tarifine geçmeden önce kısaca nohutun besinsel değerinden söz etmek istiyorum. Nohut protein yönünden en zengin kurubaklagildir. Protein bakımından zengin olan et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalar dışında nohutta protein ihtiyacımızı karşılamada önemli yere sahiptir. Ayrıca E vitamini açısından zengin olmasından dolayı yaşlanmaya karşı mücadelede etkin rol oynar. Kışın soğuğa karşı direncimizin artmasında da etkili olan nohutta ayrıca demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum da bulunur. Bu nedenle bağışıklık sistemin güçlenmesinde de vücudumuz için önemli bir gıdadır.

Öncelikle Nohut Yemeği Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri Hazır Edelim.
1,5 Su bardağı nohut
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet domates
3-4 adet yeşil taze biber
1 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı veya 1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım.)
1 tatlı kaşığı veya yarım yemek kaşığı tereyağ
Kaynamış su ve Tuz

Nohut yemeğini etli olarak da yapılıyor ancak benim tercihim etsiz olması zaten nohutta protein içeren bir besin ama etsiz nohutta etli kadar lezzetli oluyor bu konuda şüpheniz olmasın.
Nohut yemeğinin tarifinden önce yukarıda verdiğimiz malzemeleri hazırladıktan sonra şimdi nohut yemeğinin nasıl yapıldığını sıralayarak anlatalım.

Önce 1,5 bardak nohutu yıkayalım.
1-Nohuta 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek 1 gün suda bekletmek gerekmektedir. Beklettikten sonra süzün ve 20 dakika kadar haşlayınız.
2-Yağlanan tencereye yemeklik doğranmış soğan ve biberleri boşaltın ve bunları 3 dk. kadar karıştırarak pişirn
3-Üzerine doğranmış domatesleri de ekleyin bir 2-3 dakika daha karıştırmaya devam edin.
4-Biber salçamızı,
sarımsakları ve haşlanıp süzülmüş nohutları ilave edip, üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ilave edin. 5-Kısık ateşte kapağını açmadan 20-25 dk. pişirin ve daha sonra 15 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Tarife uygun yapıldığında kıvamında pişmiş bir nohut yemeği yapmış oluruz.

Şimdi çıkıp baklagiller bitkisel protein işe yaramaz gibi yorumlar gelmeden şunu söylemek istiyorum evet hayvansal proteinin yerini tutmaz ama güzel bir nohut mercimek veya taze fasülye yemeğinin yanında yoğurtla kombine edip güzel bir altarnetif olduğunu düşünüyorum ve baklagillerin yanındayım :D

ayrıca bu başlıktaki genel teamül; genelde tarifi verilen yemeğin ne kadar protein içerdiği bilgisinin verilmesidir.

göremedim.

bu spora başladıgımdan beri hicbir zaman bitkisel hayvansal ayrımına girmedim.girmemde.o kadar kafaya takmam arkadaslar bence sizde takmayın en basitinden danny boy gunlugunu okuyun dersinizki bu adam protein almıyor:)
bitkisel proteinde lazım hem bu vücuda tavuk tavuk tavuk nereye kadar...

Leblebi de yiyin.
tumblr_m0dns6pIAI1qmb7u4o2_250.gif
Bunları yemeyin.

Beyler son yapılan araştırmalara göre çok protein değil çeşitli proteinin daha yararlı olduğu açık ve net ortada..

Beslenmenizde her türlü proteine yer verin.. atlamamak gerek soya proteinine de çok bel bağlamayın gdo olayının insanlara en büyük zararı soya ve türevlerinden gelir..

22 amino asidin farklı kombinasyonlarıyla oluşan sayısız protein vardır.. Bunların en zengini yumurta akı proteinidir..Yumurta akının vücutta en iyi şekilde değerlendirilmesi için sarısıyla birlikte tüketilmesi gerekir..

Yumurta proteinin emilimi yaklaşık olarak %94tür ve bu oran en yüksek orandır. Diğer proteinler yumurta proteini baz alınarak değerlendirilir..

Yumurta proteini ne alaka şimdi deyişinizi şimdiden görür gibiyim ama bunca faydası varken esgeçmek olmazdı..

Özet:Aynı türde çok protein değil farklı türlerde çeşitli protein..

Sebep: Daha fazla amino asitin gerekliliği..

Favori/En iyi alternatif:Yumurta proteini..

Bir düzeltme yapıyım protein miktarı olarak en zengin baklagil soya fasulyesidir. Türüne göre %30 ila %50 arası protein içerir.

İkinci bir konu bitkisel proteinler bir işe yaramaz diye kestirip atılamaz. Örneğin buğday proteinini yumurta veya yoğurt ile kombine ettiğinizde biyolojik değeri 100 ün üzerine çıkabiliyor.

Bir düzeltme yapıyım protein miktarı olarak en zengin baklagil soya fasulyesidir. Türüne göre %30 ila %50 arası protein içerir.

İkinci bir konu bitkisel proteinler bir işe yaramaz diye kestirip atılamaz. Örneğin buğday proteinini yumurta veya yoğurt ile kombine ettiğinizde biyolojik değeri 100 ün üzerine çıkabiliyor.
Bu soya fasulyesi besin değeri çok yüksek olmasının yanında başka faydalarıda varmış.
Ancak cinsel gücü olumsuz yönde etkilediği yönünde çok fazla makale var.
Ne düşünüyosun bu konuda?

Bu soya fasulyesi besin değeri çok yüksek olmasının yanında başka faydalarıda varmış.
Ancak cinsel gücü olumsuz yönde etkilediği yönünde çok fazla makale var.
Ne düşünüyosun bu konuda?

Burada bahsi geçen konu soyanın içindeki izoflavonların östrojeni tetikleyip testosteronu baskılamasından dolayı cinsel fonksiyonları olumsuz etkiliyeci düşüncesinden kaynaklanıyor.

Fakat bunun olması için hem günlük izoflavon alımınızı çok yüksek tutmanız hemde bunu çok uzun süre devam ettirmeniz gerekir.

Soya konusunda iki taraftanda çok fazla araştırma yapıldı fakat kesin bir sonuca varılamadı.

Benim fikrimi sorucak olursan isteğe göre soya belli oranları aşmamak kaydıyla kullanılabilir.

Bu konuda bir araştıma yapmıştım istersen şu sayfayı okuyabilirsin.

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/soya-proteini-ve-strojen-kad-t47745.html

Burada bahsi geçen konu soyanın içindeki izoflavonların östrojeni tetikleyip testosteronu baskılamasından dolayı cinsel fonksiyonları olumsuz etkiliyeci düşüncesinden kaynaklanıyor.

Fakat bunun olması için hem günlük izoflavon alımınızı çok yüksek tutmanız hemde bunu çok uzun süre devam ettirmeniz gerekir.

Soya konusunda iki taraftanda çok fazla araştırma yapıldı fakat kesin bir sonuca varılamadı.

Benim fikrimi sorucak olursan isteğe göre soya belli oranları aşmamak kaydıyla kullanılabilir.

Bu konuda bir araştıma yapmıştım istersen şu sayfayı okuyabilirsin.

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/soya-proteini-ve-strojen-kad-t47745.html
Güzel hazırlanmış teşekkürler, konuyla alakası yok belki ama bu soya fasulyesi saç dökülmesinide azaltıyormuş ve güçlendiriyormuş.
Uzakdoğuda çok tüketildiğini düşünürsek kel çekik gözlüye rastlamak nerdeyse imkansız:)

Back
Yukarı