Balığın vücuda verebileceği zararlar olabilir mi?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Veyron
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Veyron

Özel Üye
Bu yazıda dikkat çekmek istediğim sadece günümüzde yediğimiz balıkta bile sağlığımızı tehdit edebilen maddeler olması



''Yağ oranı düşük balık, iyi kalite protein kaynağı yumurta ve antioksidan deposu kahveyi tüketirken zararlarını göz ardı etmemeliyiz




BALIK
Yağ oranı düşük olan balık hayvansal proteinin önemli bir kaynağıdır. Balık yüksek kaliteli protein, omega 3, omega 6, vitamin ve mineral içermesi açısından besin değeri yüksek bir besindir. Kalp sağlığı üzerine koruyucu etki göstererek, kötü huylu kolesterolün azalmasını, iyi huylu kolesterolün artmasını sağlayan, bu sayede kan damarlarının tıkanmasını önleyerek dolaşımın akışkanlığını devam ettiren omega 3 yağ asitleri yönünden zengin olan balığın bu etkileri konuyla ilgili çok sayıdaki araştırmayla da desteklenmektedir.
Omega 3 yağ asitlerinin sağlık üzerine bir diğer etkisi kansere karşı koruyucu kalkan işlevi görmesidir. Özellikle göğüs, prostat ve kolon kanserinde omega 3'ün yararlı olduğu bilinmektedir. Balığın özellikle çocuklarda zekâyı geliştirici özelliği vardır. Düzenli olarak omega-3 bakımından zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlar.
Peki balığın vücuda verebileceği zararlar olabilir mi? Evet, maalesef günümüzde çevresel kirlenmeler nedeniyle yediğimiz balıklar da beyin hasarına neden olan cıva ve "poliklorine bifeniller" (PCBs) ile kirlenmiş durumdadır. Özellikle çocukların, doğurganlık çağındaki kadınların, gebe ve emziklilerin ağır bir metal olan civayı almaları, beyin gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği için, yüksek cıva içeren balık tüketimlerini kısıtlamaları gerekir. Bu nedenle kılıçbalığı, kiremitbalığı, uskumru gibi cıva ile kirlenme oranı yüksek olan balıklar tüketim açısından tercih edilmemelidir.

KAHVE
Son çalışmalarda kahvenin siroza ve diyabete karşı koruduğu görüşü yer almaktadır. Yine çalışmalarda kahvenin en genel antioksidan kaynağı olduğu, mutasyona uğramış gen taşıyan bireylerin meme kanseri risklerini azalttığı bulunmuştur. Hafızayı artırabileceği kanıtlanmıştır.
Kahve tüketimi düşük riskini artırabileceği için hamileyken kahve tüketilmemelidir. Kafein uykusuzluğa, mide ekşimesine ve reflüye neden olabilir. Eğer kahve tüketmeyi seviyorsanız, günlük maksimum 4 fincanla sınırlandırın; ancak eğer kafeinle ilgili problemli genlere sahipseniz günlük 1 fincanı geçmeyin.

YUMURTA
Yumurta iyi kalite protein kaynağı olan, yapısında kolin (özellikle hafıza kaybına karşı koruyucu etkisi bulunur), lutein ve zeaksantin (gözü katarakt ve maküler dejenerasyona karşı koruyan karotenoidlerdir) gibi esansiyel aminoasitleri içeren önemli bir besindir. Ancak orta boy bir yumurtada ise 187 mg kolesterol bulunur. Önerilerde herhangi bir hastalığı bulunmayan bireylere günlük olarak kolesterol takibini yaptıkları sürece 1 adet yumurta tüketebilecekleri; ancak önemli hastalığa sahip olanların, kalp hastalıklarının oluşmasını engellemek için tükettikleri yumurtayı haftada bire düşürmeleri gerektiği belirtilmektedir.


kaynak:http://www.milliyet.com.tr/extra/venus/vitamin/vit001/avitamin.html
 
her yiyecek vücuda zarar verir. Ama dengeli alinirsa zarardan faydaya döner. Kimse bir oturusta 1kilo balik tüket demiyor. Güzel olmus yazi.
 
Havızam beni yanıltmıyorsa, Mozart`ın ölüm nedeni olarakta Tuna nehrinde avlanmış balık (yüksek civa içerdiği için ) yemesi öne sürülmüştü.
 
televizyonda bır uzman açıklamıştı yanılmıyorsam;haftada 2 taneden fazla ton balıgı tuketmeyın dıyordu.sinir sistemlerinde bozulma goruluyormus.
 
guardbody dedi:
televizyonda bır uzman açıklamıştı yanılmıyorsam;haftada 2 taneden fazla ton balıgı tuketmeyın dıyordu.sinir sistemlerinde bozulma goruluyormus.

:? Bozduk o zaman bayağı bir.
 
sarc4stic dedi:
guardbody dedi:
televizyonda bır uzman açıklamıştı yanılmıyorsam;haftada 2 taneden fazla ton balıgı tuketmeyın dıyordu.sinir sistemlerinde bozulma goruluyormus.

:? Bozduk o zaman bayağı bir.
mesela ellerde tıtreme ön belirtilerden denilmişti.bu bende son zamanlarda sık olmaya basladı.
 
ben 1-2 yıldır hemen hemen her öğlende 1 adet 160 gr ton balığı biraz mısır biraz pancar turşusu yerim şu ana kadar bişey olmadı, korkutmayın insanı, azaltsakmı acaba ?
 
Arakadaslar! Balikda bulunan elementler var. Mesela Demir orani balikda fazla var. Fazla derken sporcuya göre normaldir. Sporcu daha fazla vitamin ve element tükettigi icin sporcuya cokda dokunmaz. Ama bakin vücutta fazla oranda zaten demir varsa ve bizde bol bol balik yediysek yani bir oturusta cok yediysek, artik bas agrisi felan görülmeye baslar.
 
Bir ara 3-4 gün oturup 1 kg balık yedim.Ertesi gün başım dönmeye başladı :shock: .Sonra bunu 2-3 günde bir 500 grama düşürdüm şimdi daha iyi ;)
Balık yerine tavuğu tercih edin.Alın kasaptan bir but.Haşlayın sonra da afiyetle yiyin.Bir but 350-400 gr.Tavuktan sıkıldığınız günde balık yiyin.Ondanada sıkıldığınız zaman kırmızı et yiyin.Böyle bir besin döngüsü yapın ;) .....
 
zaten ekonomik olarak da hergün ton balıgı tuketmek adamı baya bir zorlar..
tavuk tanrının bodycilere bir hediyesi bence.. hem besin degerleri harika hem de fiyatı..
pişirmeyi de bilince saman gibi olan gogus etinden ne lezzetler cıkarabilir insan=)
 
Bizim burdaki bir markette 160 gr ton balığı 1,49 oldu 20-30 tane aldım .
Haftada 4 defa antrenmandan sonra kullanmanın fazla zararı olmaz sanıyorum ?
Haberde bahsedilen zehirli maddeler her besinde var sonuçta . Herşeyin fazlası zararlıdır .
 
Ağır metal zehirlenmesi görülebilir,ki çok kötü bişeydir yaşamak istemezsiniz, ama çok çok çok fazla yemeniz gerekli.
 
günde 160 gr ton balığının bir zararı olmaz umarım
 
balığın en tehlikeli kısmı derisidir yememek gerekir denizden aldığı kiri zehri toksinleri vs derisindeymiş
 
civa zehirlenmesi

Bende bu konu hakkinda bir baslik acacaktim, ama arkadaslar bahsetmis zaten. Gunde iki tane ton baligi tuketmye baslayinca biraz arastirma yaptim. Asiri balik tuketimi civa zehirlenmesine sebep oluyor. Buda kiytirikdan bir zehirlenme degil, beyin hasarina yol acabilir. Yani saglik icin cok ciddi bir tehlike sozkonusu. Bir yetiskin icin gunluk onerilen 1 kutu konserve. haftalik olarak ise hergun yememek gerektigi soyleniyor.
 
benim et tüketimimde balığın yeri haftalık sadece 1 veya 2 öğün. pek sevmediğim için faydalı diye yiyorum. genelde kırmızı et ve tavuk göğsü yiyorum. yumurta hakkındaki kolesterol olayı da vg. ile uğraşanlar için gözardı edilebilir bir durum. sonuçta kolesterol ile ilgili o kadar çok tez ortaya atıldı ki , hangisine inanacağımızı şaşırdık. kimi uzmanlara göre kolesterolün damar tıkanmasındaki rolü toplam etkenlerin sadece %20 si kadar. kolesterolü düşürdüğü iddia edilen ilaçların yüzyılın yalanı olduğunu alman bir profesör açıklamıştı. bence en sağlıklı olanı çeşitli protein kaynaklarını kullanarak beslenmek. devamlı aynı kaynağı kullanmak sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilir.
 
Back
Yukarı